Ötszáz gyerek kapott ételmérgezést Budapesten

Vágólapra másolva!
Közös konyháról kapott ételtől betegedhetett meg több mint ötszáz gyerek a fővárosban. A betegség enyhe lefolyású, hasmenéssel és hányással jár. Jövő hét elején derülhet ki, hogy pontosan mi okozta a tömeges megbetegedést.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni, hogy az ötszáz gyerek megbetegedésénenek mekkora hányadát okozza a közös konyháról kapott étel, illetve a terjedő influenza - közölte Szabó Enikő, a Fővárosi, Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatóhelyettese. Utalt arra, hogy azokban az iskolákban is emelkedett a hiányzók száma, ahol eddig is sokan hiányoztak influenza miatt.

Szabó Enikő, az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság főorvosa azt is elmondta, hogy az étel okozta megbetegedés enyhe lefolyású, hasmenéssel és hányással jár. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "keveredésről is lehet szó", így a megbetegedéseket egyaránt okozhatja az influenza vagy étel.

Vannak olyan iskolák, ahol egyik napról a másikra száznál többen betegedtek meg. Ez az ugrásszerű emelkedés mindenképpen az ételeredetű megbetegedésekre utal - tette hozzá. A főorvos közölte, a "közös pont" a megbetegedésekben az, hogy a gyerekek közös főzőkonyháról kapták az ételt.

Az MTI úgy tudja, hogy az érintett iskolák egy Damjanich utcai konyháról kapták az ételt. Szabó Enikő tudatta azt is, hogy a minták alapján a laboreredmények hétfőre, illetve keddre készülhetnek el, ebből derülhet ki a megbetegedések eredete.

Egyikük sincs súlyos állapotban, nem kellett őket kórházba vinni, a megbetegedés enyhe lefolyású - mondta el az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság főorvosa. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint a XV. kerületben az egyik iskolából 130, két óvodában pedig összesen 140 gyereknél lépett fel hányás, illetve vizes hasmenés.

Luif Ibolya, az OTH kommunikációs főosztályvezetője közölte, hogy a főző- és a tálalókonyhában a higiénés vizsgálatot már elvégezték, elrendelték a fertőtlenítést, és a járványügyi elemzés megkezdődött.