Belenézne a Fidesz a kormánynegyed szerződéseibe

Vágólapra másolva!
A kormányzati negyed szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát követeli a Fidesz - erről az ellenzéki párt egyik parlamenti képviselője beszélt vasárnap. A kormány kedden jelentette be, hogy lefújják a kormányzati negyed építését.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a kormányzati negyed szerződéseinek nyilvánosságra hozását követeli, hogy pontosan tudni lehessen: a kormány mennyi pénzt pocsékolt el a tervre - jelentette be vasárnap Balsai István, a párt országgyűlési képviselője.

A Fidesz hétfőn ennek érdekében levélben fordul Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, Kiss Péter kancellárminiszterhez, és Veres János pénzügyminiszterhez. Az ellenzéki párt tudni szeretné azt is, hogyan pótolja a kormány azt a 30 milliárdos költségvetési bevételi előirányzatot, amit a kiürülő minisztériumi épületek eladásából terveztek.

Budai Bernadett kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy a kormányzati negyed beruházást megállítja a kormány, de a tervezés folytatódik tovább. A szóvivő szerint a kormány azért döntött így, mert az újonnan felmerült városrendezési szempontok miatt drágább lenne az építés a tervezettnél, és mivel a kivitelezői pályázatban egyetlen jelentkező maradt versenyben, így nem lett volna garantált annak árcsökkentő hatása. Emellett kétségessé vált a kitűzött határidők tarthatósága is.

A kormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán 30 milliárd forint bevétellel számolt a költségvetés 2008-ban. Mivel azonban a minisztériumok nem költözhetnek ki a Lipótvárosból, azokat nem lehet eladni. Budai kedden nem tudott válaszolni arra a kérdésre, miből pótolják a kieső bevételeket. A kormányszóvivő a felelős személyének firtatásakor azt mondta, nem tartják kudarcnak a történteket.