Jegyzőválasztás fajult belharccá Budaörsön

Vágólapra másolva!
Másfél évvel az önkormányzati választások után sem csillapodnak a kedélyek Budaörsön, ahol továbbra sem tud együttműködni a liberális polgármester és a képviselő-testület jobboldali többsége. Ezúttal a jegyzőválasztás eredményének végrehajtását függesztette fel Wittinghoff Tamás polgármester, aki szerint a jobboldal politikai okokból akar ráerőltetni a városra egy alkalmatlan jegyzőt. A Fidesz szerint a polgármester nem tud együttműködni senkivel, ezért jobban tenné, ha lemondana.
Vágólapra másolva!

"Színjáték és hazugság" - minősítette a budaörsi jegyzőválasztást Wittinghoff Tamás, a város SZDSZ-es polgármestere, aki hétfőn úgy döntött, felfüggeszti a múlt pénteki szavazás eredményének végrehajtását. A Budaörsöt a rendszerváltás óta, tizennyolcadik éve vezető Wittinghoff szerint a képviselő-testület jobboldali többsége a korábbi kompromisszumt felrúgva döntött egy olyan jelölt mellett, akinek - a pályázók közül egyedüliként - nincs jogi végzettsége.

A tavaly ősszel megüresedett jegyzői állásra 16-an jelentkeztek, közülük egyedül a pénteken megválasztott Almási Ibolyának, a polgármesteri hivatal jelenlegi pénzügyi irodavezetőjének nincs jogi végzettsége. Ez ugyan nem kizáró ok - az önkormányzati törvény szerint a jogi diploma helyettesíthető igazgatásszervezői képesítéssel, okleveles közigazgatási menedzser szakképesítéssel, közigazgatási szakvizsgával vagy megfelelő tudományos fokozattal -, de Wittinghoff szerint egy 26 ezer lakosú, 15 milliárd forintos költségvetésú városban joggal várható el, hogy a jegyző jogász legyen.

"Nekem van jogi végzettségem, de ha megválasztanának, én lennék Budaörs legrosszabb jegyzője" - mondta az [origo]-nak Nagy Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, aki szerint azért támogatták Almási pályázatát, mert az irodavezető 24 éve dolgozik a közigazgatásban, 10 év jegyzői tapasztalata van és több mint három éve dolgozik a budaörsi városházán. A frakcióvezető szerint nem szerencsés külső embert megbízni a jegyzői feladatokkal, mert az hónapokig csak ismerkedne a környezettel.

Wittinghoff állítja, ő már január 2-án tudta, hogy a jobboldal Almásit fogja választani, és ezt közjegyző előtt borítékolta is. A polgármester szerint az új jegyzővel működésképtelen lenne a hivatal, mert nem tudna együttműködni a többi köztisztviselővel és más politikai erőkkel. "Mit üzen az a többi köztisztviselőnek, ha az lesz a nyertes, aki két és fél hónapja be sem jár dolgozni?" - utalt Wittinghoff arra, hogy Almási hosszú ideje betegszabadságon van.

Nagy Tamás szerint nem csak ők támogatták Almásit, hiszen a Fidesz-KDNP-nek és a Budaörsi Vállalkozók Egyesületének csak 13 szavazata van a 24 tagú testületben, a megválasztott jegyző pedig a második körben 18 igen szavazatot kapott. A polgármester azonban azt mondja, ez nem igaz, hiszen a kormánypártiak egy része nem a személyre szavazott igennel, csak a választás után a munkaügyi kérdésekre, például az új jegyző illetményének meghatározására. A polgármesteri hivataltól megkapott jegyzőkönyvek Wittinghoffot igazolják: Almásit 13 igen és 9 nem szavazattal választották jegyzővé.

A döntés végrehajtásának felfüggesztése azt jelenti, hogy a testületnek a következő ülésen ismét szavaznia kell, fenntartja-e korábbi álláspontját. Nagy már be is jelentette, hogy ragaszkodnak a korábbi döntéshez. Erre az esetre Wittinghoff jelentette be, hogy kezdeményezni fogja a testület feloszlatását. Ezt a képviselők többségének is meg kell szavaznia, de a jobboldali többség inkább a polgármester lemondását szeretné elérni, mert szerintük Wittinghoff nem tud együttműködni sem velük, sem a jegyzővel.

Budaörsön 2006 őszén a várost 1990 óta vezető Wittinghoff Tamást választották polgármesterré, de a képviselő-testületben a jobboldal szerzett többséget, miután az MSZP-SZDSZ és a Fidesz-KDNP szövetség egyaránt tíz-tíz, míg a jobboldallal együttműködő Budaörsi Vállalkozók Egyesülete három képviselői helyet szerzett. A politikai társbérlet hosszú időre megbénította Magyarország egyik legfejlettebb települését. Végül csak hónapokig tartó meddő vita után - amikor már a közigazgatási hivatal feloszlatással fenyegette a testületet - sikerült alpolgármestert és bizottságokat választani.