Két, rendőri jogsértéssel kapcsolatos perben is ítéletet hozott hétfőn a Fővárosi Bíróság. Az egyik perben a bántalmazással vádolt rendőrt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a másik eljárásban viszont felmentettek három rendőrt. Egyik ítélet sem jogerős.

Bizonyítottság hiányában felmentett három, bántalmazással vádolt rendőrt a Fővárosi Bíróság hétfőn. A vád szerint a három rendőr tavaly szeptember 20-ra virradóra a József körúton megrugdosott a tüntetők közül kiemelt, földre került férfit.

A decemberi tárgyaláson a sértett tanúvallomása során azt mondta: a három rendőr közül kettőt egyértelműen felismer, a harmadikat nem. Arra a bírói kérdésre, hogy ezt miért csak most, a bíróságon állítja ilyen határozottan, azt mondta: a bántalmazást követően memóriazavarai lettek, csak most kezd kitisztulni a kép arról, mi is történt vele. A férfi a nyomozás során még azt állította, hogy semmire sem emlékszik.

Az MTI úgy tudja, hogy a férfit korábban egy másik eljárásban elítélték már hivatalos személy elleni erőszak miatt, abban az ügyben ezek a rendőrök tanúk voltak. A bíróság hétfőn bizonyítékok hiányában mentette fel a testi sértés bűntette alól a rendőröket. Az ügyész fellebbezett.

Egy szeptember 18-ai tüntetéssel kapcsolatos ügyben is ítéletet hozott hétfőn a Fővárosi Bíróság. Ezen a tárgyaláson az ugyancsak hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolt rendőrt egy év fogházbüntetésre ítélte a bíróság, amelyet három év próbaidőre felfüggesztett. A bíróság lefokozás mellékbüntetést is alkalmazott. Egy másik rendőr vádlottat pedig felmentett a bíróság a hivatali visszaélés bűntette és a súlyos testi sértés vádja alól. A fellebbezések miatt ez az ítélet sem jogerős.