Széf lesz a kórházi szobákban egy hónapon belül

Vágólapra másolva!
Kóddal és biztonsági kulccsal záródó széfet kell felszerelni február 15-ig minden kórházi betegszobában. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint ez intézményenként 4-5 millió forintból megoldható, és az összeg már a kórházak rendelkezésére áll. Az intézkedéstől a kórházi lopások visszaszorítását várják.
Vágólapra másolva!

A kórházaknak február 15-ig kell beszerezniük és felszerelniük a betegek szobáiban a kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket - közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden. A tárca vezetője elmondta: a vonatkozó rendelet kóddal és biztonsági kulccsal nyitható személyes széfek kötelező beszerzésére kötelez, azt azonban nem írják elő, hogy a széf milyen méretű legyen, pontosan hová szereljék a szobában, vagy milyen anyagból készüljön. Nem kell majd széfet szerelni viszont a csecsemő-, pszichiátriai vagy intenzív osztályokon található ágyak mellé - tette hozzá.

Horváth Ágnes úgy számolt, hogy a széfek beszerzése kórházanként 4-5 millió forintból megoldható, a miniszter a tájékoztatón be is mutatott egy széfet a sajtó képviselőinek, amelyet alig kilencezer forintért szereztek be. Az összköltséget mintegy 5-600 millió forintra becsülte, amely összeg már a kórházaknál van. A széfek beszerzését, felszerelését az ÁNTSZ ellenőrzi majd.

Jelenleg a kórházakban vagy központi trezorral, vagy portaszolgálattal, vagy a beteglátogatási idő korlátozásával védekeznek a lopások ellen. Horváth Ágnes szerint azonban elfogadhatatlan, hogy a betegek és a látogatók alapvető jogai sérüljenek a látogatási idő túlzott korlátozásával, és a központi trezort sem tartja jó megoldásnak, hiszen a betegek a személyes tárgyaikat, a mobiltelefont, az ékszereket maguknál tartják.

A rendőrség tapasztalatai szerint éves szinten az egészségügyi intézményekben 1400-1700 lopás történik - tette hozzá Simon Tamás, az ORFK bűnügyi főosztályvezetője. Tavaly 1596 esetet regisztráltak, amelyből 1235 fekvőbeteg-ellátásra szakosodott intézményben történt. Az összesen okozott kár 132 millió forint volt, s ebből csupán hárommillió forint térült meg. A rendőrségi főosztályvezető szerint a tapasztalatok alapján a szobai széfek felszerelésével visszaszorulna a bűncselekmények száma.