Nyárig klímát szerelnek a Combinókba

Vágólapra másolva!
Egy helyett mindjárt három légkondicionáló berendezést szereltet a BKV mindegyik Combinóba, és még az ablakokat is megnagyobbíttatják júniusig a járatokon. Mindez 1,6 milliárd forintba kerül majd, de a tavaly nyári tesztelés alapján így lesz legideálisabb a villamosok hűtése.
Vágólapra másolva!

Február és június között mind a 40 Combino villamosát légkondicionáló berendezéssel szereli fel a Budapesti Közlekedési Zrt. - erősítette meg az Inforádió értesülését kedden a közlekedési vállalat szóvivője, Kiricsi Karola. Hozzátette, a villamosokat gyártó Siemens minden Combinóba három, jelenleg a legkorszerűbb klímaberendezését szereli be.

A szóvivő elmondta, az eredeti, összesen 1,8-1,9 milliárd forintos árat sikerült 1,6 milliárd forintra lealkudni. A BKV ezzel párhuzamosan minden villamos nyolc nyitható ablakának felületét kétszeresére növeli, 30 jármű átalakítása már befejeződött. A két megoldást nem egyszerre alkalmazzák majd, a légkondicionáló berendezések működése esetén az ablakok nem lesznek nyithatóak.

A BKV tavaly nyáron három hűtési megoldást tesztelt: a három próbavillamos egyikén a nyitható ablakfelületeket növelték meg, egy másikba klímaberendezést szereltek, a harmadik Combinóban pedig az eredetileg beszerelt légcserélő berendezés teljesítményét növelték meg. A szakértők véleménye, és a közlekedési vállalat honlapján meghirdetett internetes szavazás eredménye alapján döntöttek úgy, hogy a nyitható ablakok felületének növelését kombinálja egy, az utastér közepén elhelyezett klímaberendezéssel.

Ez a megoldás 600-700 millió forintba került volna. Az MTI értesülése szerint a BKV végül a főváros vezetésének kezdeményezésére döntött úgy, hogy járművenként nem egy, hanem három klímával hűtik le a villamosokat.