Közmunkára hívnak a négyes metró barátai

Vágólapra másolva!
Viccnek tűnő plakátok jelentek meg hétfőn Budapesten, amelyeken a metróépítésbe való besegítésre buzdítják a fővárosiakat - írta a Népszabadság. A magát a "négyes metró barátainak" nevező csoport csütörtökön a Rákóczi térre várja azokat, akik kedvet éreznek az önkéntes közmunkához. A Főpolgármesteri Hivatal szerint médiahackről van szó.
Vágólapra másolva!

"Bizonyítsuk be, hogy akár az Európai Unió támogatása nélkül is meg tudjuk építeni azt a négyes metrót!" - ezzel a felhívással toboroz önkéntes közmunkára egy plakát, amely tegnap bukkant fel Budapesten - számolt be róla a Népszabadság. A hirdetésen, mely a Kálvin tér környékén és a Főpolgármesteri Hivatal épületének falán is látható volt, egy magát a "négyes metró barátainak" nevező csoport biztatja arra az embereket, hogy kesztyűvel és sisakkal felszerelkezve maguk vegyék kézbe az építést. A plakát az első közös munka kezdetét csütörtök délelőtt tizenegy órára hirdette meg a Rákóczi téri munkaterületen. A négyes metró barátai honlapot is készítettek, ahol aláírást gyűjtenek petíciójukhoz, és későbbre további részleteket, videókat ígérnek.

A Népszabadság megtudta, hogy a honlapot a Főpolgármesteri Hivatal postacímére jegyezték be, de fiktív, csupa egyesből álló faxszámmal. A regisztráló névtelen maradt, egy amerikai oldalon keresztül foglalta le a domainnevet. A napilap érdeklődésére a Városháza sajtóirodáján tagadták, hogy közük lenne a kezdeményezéshez, szerintük médiahackről van szó. A DBR Metró Projekt Igazgatóság jogi lépéseket fontolgat, mert a négyes metró logóját csak az ő engedélyükkel lehet használni.

A Népszabadság e-mailben felvette a kapcsolatot a szerveződéssel. A válaszolók azt írták, hogy nem tagjai semmilyen pártnak. Abban reménykednek, hogy csütörtökön legalább százan elmennek a Rákóczi térre, és örülnének, ha Demszky Gábor főpolgármester is felbukkanna.