Felesleges műszer miatt is késhet a kórházak engedélye

Vágólapra másolva!
Leggyakrabban egy-egy hiányzó műszer vagy szakdolgozó-hiány miatt nem kaphat egy-egy kórházi osztály végleges működési engedélyt. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ezek a hiányosságok nem akadályozzák az osztályon folyó ellátást, van, amikor az adott műszerre nincs is az osztálynak szüksége. A szervezet szerint a szakmai kollégiumoknak felül kellene vizsgálni a követelményrendszert.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc alaptalannak nevezte a Népszabadság szerdai információját, miszerint több mint 250 kórházi osztály működési engedélye szűnhet meg a közeljövőben. A lap szerint az érintett osztályok nem felelnek meg a biztonságos gyógyítás minimumkövetelményeinek.

"A minimális feltételek meghatározására szükség van, ez egyaránt vonatkozik a műszerekre, a szakdolgozók létszámára és az épületre is. A minimumfeltételek között ugyanakkor számszerű műszermeghatározás van. Ha a szükséges 5-ből négy műszerrel rendelkezik az osztály, akkor csak ideiglenes engedélyt kap, ez azonban az osztály működését érdemben nem befolyásolja" - mondta az [origo]-nak Varga.

Szerinte van, amikor csak egy olyan pár ezer forintos műszer hiányáról van szó, amely a kórház menedzsmentje szerint nem is szükséges. "Ha az ÁNTSZ megköveteli akkor is, ha a menedzsment szerint nem fontos a műszer, nyilván biztosítani fogják és akkor megkapják a végleges működési engedélyt" - állította a kórházszövetség elnöke.

A szakmai kollégiumok, amelyek a minimál követelményeket meghatározták, különféleképpen viszonyulnak a kérdéshez: van, amelyik megengedőbb, míg más szigorúbb szabályozást látna szívesen. A szakember szerint az egységes követelmények ugyanakkor nem veszik figyelembe, hogy egy kisebb kórháznak nem kell olyan műszerezettség, mint egy nagy, központi kórháznak. Ráadásul szakorvosokban sem dúskál az ország, viszont ha nincs kellő számú orvos, akkor sem kaphatja meg az osztály a végleges engedélyt.

"Azt szeretnénk, ha felülvizsgálnák a szabályozást, mert mindig az adott osztály ellátásához, az ottani betegségcsoportokhoz kell viszonyítani a feltételrendszert" - mondta Varga, aki szerint az ÁNTSZ-nek kellene ezt kezdeményeznie az Egészségügyi Minisztériumnál. Hozzátette: szerinte amiatt, hogy számbeli műszerhiány vagy szakdolgozó-hiány van valahol, még nem fogják az osztályt bezárni. Ahol ugyanakkor a betegellátást veszélyeztető hiányosság van, azt bezárhatják, de Varga szerint ez csupán néhány osztályt érinthet.

Az [origo] megkereste az ÁNTSZ-t is azzal a kérdéssel, hány esetben van szó csupán műszer- vagy emberhiányról és hány helyen tapasztaltak működést ténylegesen befolyásoló hiányosságot. A szervezettől ugyanakkor azt a választ kaptuk, hogy péntekig, a vizsgálatok lezárultáig nem nyilatkoznak az ügyben.

A Népszabadság úgy tudja, negyvenhat kórházban működik legalább egy osztály végleges működési engedély nélkül. Az intenzív osztályokon és az ország keleti régióiban a legrosszabb a helyzet. A legtöbb ideiglenesen működő kórházi osztály az egri kórházban van. Őket a nyíregyházi kórház és a Debreceni Egyetem követi.