Új ombudsmanjelöltekkel állt elő Sólyom

Vágólapra másolva!
Bemutatta a parlamenti pártoknak ombudsmanjelöltjeit Sólyom László köztársasági elnök: adatvédelmi biztosnak Zombor Ferencet, az ombudsmani hivatal munkatársát, a jövő nemzedék biztosának pedig Fülöp Sándort, az EMLA egyesület vezetőjét ajánlja. Az államfőnek azért kellett új jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát.
Vágólapra másolva!

Zombor Ferencet, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának korábbi munkatársát jelöli adatvédelmi biztosnak Sólyom László köztársasági elnök - jelentette be az államfő szerdán a parlamenti pártok képviselőinek a Sándor-palotában. A jövő nemzedék országgyűlési biztosának Fülöp Sándort, az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület vezetőjét ajánlja. Az államfő szerint jelöltjei mind szakmailag, mind emberileg alkalmasak a nekik szánt posztra.

Fülöp Sándor jogász, 1994 óta vezeti az EMLA-t, azt megelőzően pedig a Fővárosi Főügyészségen és a Legfőbb Ügyészségen dolgozott ügyészként. Részt vett a környezetvédelmi törvény, és több nemzetközi egyezmény (az aarhusi egyezmény a környezetvédelmi információkhoz való hozzájutásról, illetve a az espooi egyezmény a határon átnyúló vizek védelméről) kidolgozásában.

A jelölt közölte: Zombor Ferenccel egyetértenek abban, hogy számunkra már a jelöltség is nagy büszkeség. Szakmai terveiről azt mondta: ha megválasztanák a jövő nemzedékek ombudmanjának, akkor időről-időre felvetne fontos problémákat és arra kérné a tudományos műhelyeket, az Országos Környezetvédelmi Tanácsot, a környezetvédő ügyészeket, hatóságokat és zöld szervezeteket, hogy alakítsanak ki közös javaslatokat.

Zombor Ferenc szintén jogász, korábban az Alkotmánybíróságon dolgozott személyi titkárként, majd az adatvédelmi biztosi poszt létrehozása után az Országgyűlési Biztosok Hivatalához került. Ott előbb a nemzetközi főosztályt, majd az adatvédelmi főosztályt vezette 2007-ig. Külföldi képzéseken is részt vett, így az államfő szerint "túlteljesíti a szükséges kövtelményeket".

Kérdésre válaszolva azt mondta Zombor, ha úgy dönt a parlament, hogy az előző jelölthöz, az eddigi ombudsmanhoz, Péterfalvi Attilához hasonlóan nem választja meg, azt sem éli meg kudarcként, mert a jelölés elvállalásakor számolt ezzel a veszéllyel, de ennek tudatában vállalta a jelöltséget.

A bejelentés után a pártok képviselői nem nyilatkoztak egyértelműen, hogy támogatják-e a jelölteket. Mind azt mondták, hamarosan - várhatóan február 11-ig, a parlament tavaszi ülésszakának első napjáig - kialakítják álláspontjukat. A pártok szerint az államfő nem ragaszkodik ahhoz, hogy már február 11-én szavazzon az Országgyűlés a jelöltekről. Sólyom László azt mondta: ebbe nem kíván beleszólni, nem akarja sürgetni a pártokat.

A találkozó után arra a kérdésre, hogy mit tartana a legfontosabb feladatának, Fülöp azt mondta: nem szabad, hogy egy ombudsmannak szívügye legyen, az apró ügyek is ugyanolyan fontosak, mint a nagyok. A törvény elég jogkört biztosít a jövő nemzedék országgyűlési biztosának, hogy segíteni tudjon az állampolgároknak - mondta.


Fülöp, Sólyom és Zombor

Zombor Ferenc azt mondta, az előző két biztos magasra tette a lécet, amit szerinte az is bizonyít, hogy egy 47 országra kiterjedő felmérés szerint Magyarország adatvédelmi szempontból holtversenyben a 2-5. helyen áll. Legfontosabb feladatának a jelölt a civil szervezetekkel való együttműködést nevezte, illetve azt, hogy a jog válaszolni tudjon arra a kihívásra, amit a privát szférát veszélyeztető modern információs technológiák jelentenek.

Sólyom ezúttal sem konzultált jelöltjeiről a parlamenti pártokkal. Az államfőnek azért kellett új jelölteket találnia az ombudsmani posztokra, mert az előzőeket - a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost - az Országgyűlés nem támogatta: Nagyot 98 igen és 245 nem szavazattal utasította el a parlament, míg Péterfalvi 207 igen, 143 nem szavazatot kapott, miközben a megválasztáshoz kétharmados többségre van szükség. A döntés után az államfő úgy nyilatkozott, hogy a szavazás minden szakmai alapot mellőzött, és politikai döntés született.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.