Pénteken indul az MSZP népszavazási kampánya

Vágólapra másolva!
Hirdetésekkel, tájékoztató füzetekkel, telefonos megkeresésekkel próbálja meggyőzni a lakosságot az MSZP arról, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazáson a vizitdíj és a tandíj mellett szavazzanak. A kampány pénteken kezdődik. A Marketing Centrum felmérése szerint a lakoság 44 százaléka venne részt a népszavazáson.
Vágólapra másolva!

Péntektől tájékoztató kampányt indít az MSZP, amelytől azt várják, hogy a népszavazáson növekedni fog a vizitdíjat és a tandíjat támogatók aránya. Erről Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Sajtóhirdetések lesznek, telefonos megkeresések, tájékoztató füzetek és kiadványok, internetes tartalmak, rendezvények, találkozók - ismertette a szocialista párt kampánykoordinátora a részleteket. Juhász Ferenc azt mondta: egyelőre nem tudják megbecsülni, hogy a kampány mennyibe kerül az MSZP-nek, de az biztos, hogy hitelt nem fognak felvenni. Kétszázmillió forintnál többet nem akarnak költeni.

A kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról - ezeket a reformok kulcslépéseinek tartotta a koalíció - a Fidesz kezdeményezett népszavazást. A referendumot várhatóan tavaszra írják majd ki. Az MSZP a hétvégi egri elnökségi ülésén választotta meg a kampány politikai koordinátorának Juhászt. A kampány előkészítésében azonban Szigetvári Viktor, az MSZP volt kampányfőnöke is segíti a szocialistákat.

44 százalék venne részt a népszavazáson

Ha most vasárnap tartanák meg a Fidesz által kezdeményezett népszavazást, akkor azon a választásra jogosultak 44 százaléka venne részt - derül ki a Marketing Centrum januári felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint a részvételüket biztosra ígérők 64 százaléka a Fidesz mindhárom kérdésére igennel fog szavazna. Mindhárom kérdésre igennel szavazna a jogosultak több mint 30 százaléka. Márpedig ez lényegesen több a népszavazás eredményességéhez szükséges 25 százalék+1 főnél.

A népszavazás eredményessége esetén a kormány lemondására és előrehozott választás kiírásra csak a lakosság 14 százalék számít. A koalíció megmaradását, de Gyurcsány Ferenc lemondását 9 százalék feltételezi, a vitatott törvények visszavonását - vizitdíj, korházi napidíj és felsőiktatási tandíj - pedig mindössze 22 százalék reméli.