"Időnként kihagyott" - helyiek a téti lövöldözőről

Vágólapra másolva!
Egy 2004-es orvosi vizsgálat szerint paranoid, személyiségzvaros volt a téti lövöldöző, aki pénteken hasba lőtt egy rendőrt, elbarikádozta, majd végül főbe lőtte magát. Az ámokfutó egy évet töltött börtönben, miután egy verekedés után hagyta elvérezni saját testvérét. A '80-as években  bokszolt, sportállásúként a rendőrségtől kapta a fizetését. A helyiek agresszívnak, verekedősnek írták le a férfit. Valamennyien megemlítették azt is, hogy - megítélésük szerint - valami nem volt rendben vele. A kocsmáros depressziósnak, a gyógyszertáros flúgósnak látta mostanában, háziorvosa ugyanakkor konszolidáltnak, de határozottnak írta le.
Vágólapra másolva!

Pénteken reggel egy téti férfi megverte korábbi munkaadóját, majd hasba lőtt egy rendőrt, elbarikádozta magát és több lövést leadott a házából. A férfi végül maga ellen fordította fegyverét és meghalt. Részletek itt.

Paranoid gondolkodású volt

Szabadfi Árpád, Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány péntek délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a lövöldöző zilált életet élt, alkalmi munkákból tartotta el magát, és agresszív természete volt. A rendőrkapitány szerint a férfin 2004 májusában végeztek elmeorvosi vizsgálatot. Ennek során megállapították, paranoid gondolkodású volt, személyiségzavarral küszködött. Ez azonban nem volt olyan mértékű, hogy kényszergyógykezelni kellett volna a kapitány szerint.

A 41 éves férfit 2002-ben jogerősen egy év börtönre ítélték a testvére halála miatt. Nem emberölés miatt ítélték el, hanem azért, mert nem hívott segítséget a haldoklóhoz. Egy dulakodás közben ugyanis egy üveg súlyos sérülést okozott a testvéren, a férfi azonban nem hívott segítséget.

Szabadfi az [origo] kérdésére megerősítette: a lövöldöző a '80-as években a megyei rendőrkapitányságon dolgozott. Nem hivatásos rendőrként, hanem azért, mert 1985-87 között a Dózsa klubban bokszolt, és sportállásúként a rendőrségtől kapta a fizetését.

Egy téti boltos az [origo] tudósítójának nagyjából 180 centi magas, erős testfelépítésű bajszos, göndör hajú férfiként írta le a lövöldözőt. A férfi szomszédai azt mondták, a településen ritkán lehetett látni, nem ivott és nem járt kocsmába sem. Ennek ellentmond, hogy a rendőrség közölte, meghallgatták a férfi ivócimboráit. Az általunk megkérdezett ismerősei azt sem tudták róla, hogy fegyvere van.

A közelmúltig a helyi idősek otthonában dolgozó férfi nem volt alkalmazásban az intézményben, nyáron időnként füvet nyírt az otthon kertjében, a télen pedig bejárt az otthonba kávézni, egy-egy süteményt megenni. Egy helybeli szerint a nővérek úgy kezelték, mintha családtag lett volna, a "sérült lelkű ember azonban elbízta magát", és viselkedése miatt az otthon vezetőnője eltanácsolta.

"Olyan nem normális"

A férfi háza közelében lévő Gurító Büfében azt mondták az [origo]-nak, hogy a férfit régóta depressziósnak látták, és úgy tudják, megverte az édesanyját. "Olyan nem normális" - jellemezte őt a pultos. Több helyi is elmondta tudósítónknak, hogy a férfi korábban versenyszerűen bokszolt, a győri Dózsa-klubban edzett

"Flúgós volt, bár kívülről többnyire ez nem látszott rajta, illetve éppen az volt ijesztő, hogy egyik pillanatban normálisnak tűnt, aztán meg valami zűrbe keveredett" - írta le a téti lövöldözőt annak a patikának a munkatársa, amely pontosan szemben található korábbi munkahelyével, a szociális gondozóval. Jól ismerték a férfit, akit a helyiek agresszívnek tartottak.

A férfi az elmúlt két napban egy helyi - a falu határában lévő erdő területen található - savanyítóban dolgozott éjjeliőrként - közölte az [origo]-val a savanyító tulajdonosa, Kiss Ferenc, aki azt mondta: azért alkalmazta a férfit, mert tudta, sokan félnek tőle. Kiss azt mondta a lövöldözőről, hogy elégedett volt a munkájával, ám az tény, hogy "időnként kihagyott az agya". Kérdésünkre elmondta, ez alatt azt érti, hogy "időnként hülyeségeket beszélt". Kiss ezt a férfi bokszolói múltjával magyarázta.

"Teljesen konszolidáltan viselkedett" - mondta a férfiról a háziorvosa, Környei Miklós, akinél néhány napja járt jogosítványt csináltatni. Az orvos elmondta, hogy ezt leszámítva soha nem járt hozzá a férfi, nincs semmiféle információja róla. Környei hozzátette: "nagyon határozottan" viselkedett nála páciense, mereven elzárkózott egy esetleges későbbi gyógyszerszedéstől.

Az [origo]-nak nyilatkozó helyiek felidéztek több régebbi esetet: állítólag előfordult, hogy fenyegette, megverte korábbi barátnőjét, illetve olyan eset is előfordult, hogy egy háznál vállalt munkát, majd kikezdett a háziasszonnyal. "Jelentgetett is fel másokat, például orvvadászatért" - tette hozzá a gyógyszertáros. "Egy orvos, és a felesége vezetik a szemközti idősek otthonát, ahol a férfi amolyan mindenes volt, például a fűtésre figyelt" - mondta a patikus, de tudtak arról is, hogy mellette éjjeliőrként is munkát vállalt.