Tanúként hallgatták ki a Zuschlag-ügyben Deutsch-Fürt

Vágólapra másolva!
Két hónappal meghosszabbította Zuschlag János előzetes letartóztatását a szegedi nyomozási bíró. A volt szocialista parlamenti képviselőt különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják. Az ügyben tanúként kihallgatták Deutsch-Für Tamást, a Fidesz elnökének kabinetfőnökét, aki nyilvánossá tette meghallgatásának jegyzőkönyvét. Az egykori sporminiszter azt állította, minden ifjúsági- és sportminisztériumi támogatási javaslatot érdemben megvizsgált, és soha nem kereste meg Zuschlag azért, hogy valamelyik szervezet pályázatát pozitívan bírálják el.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Városi Bíróság először október 19-én hosszabbította meg Zuschlag János előzetes letartóztatását 2008. január 21-ig. Ezt toldotta meg most az ügyészség indítványára a szegedi nyomozási bíró március 21-ig. A végzés nem jogerős. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára még szeptember 21-én helyezték harminc napra előzetes letartóztatásba a szocialista politikust.

Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt. A Zuschlag-ügy 14 gyanúsítottja közül három előzetes letartóztatásban van. Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes korábban azt mondta a távirati irodának, hogy a nyomozás az ügyben az előzetes tervek szerint február közepéig befejeződik.

Deutsch-Für is tanúskodott

Pénteken tanúként kihallgatták az ügyben Deutsch-Für Tamást, a Fidesz elnökének kabinetfőnökét is, aki a Fidesz honlapján nyilvánosságra hozta a meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet.

Ebből kiderül, hogy a korábbi tárcavezetőnek az ügyész kérdéseire elsősorban az általa vezetett ifjúsági és sportminisztérium pályáztatási rendjéről kellett beszámolnia. Elmondta, hogyan írták ki, és bírálták el a jogszabály által előírt működési támogatásokat, az egyéb pályázatokat, és az egyedi kérelmeket. "Én minden egyes esetben, minden egyes elém tett ilyen javaslatot érdemben áttanulmányoztam" - állította a fideszes képviselő, aki egyetlen, az ügyben érintett társadalmi szervezet nevét sem ismerte fel azok közül, amelyeket az ügyész felsorolt.

Szerinte kizárólag a kiírásban előre meghatározott szakmapolitikai szempontokat vették figyelembe a támogatások megítélésekor, és nemmel válaszolt az ügyésznek arra a kérdésére is, adott-e utasítást arra nézve, hogy a beérkező pályázatok, illetve egyedi támogatási kérelmek közül melyeket bírálják el pozitívan.

Azt játszotta, hogy jóban van a Fidesszel

Deutsch-Für azt állította vallomásában, hogy az ügy gyanúsítottjai közül kizárólag Zuschlag Jánost ismeri, akivel országgyűlési képviselőként munkakapcsolatban állt. Mint mondta, nem tudja, hogy Zuschlag keresett-e meg embereket, hogy a támogatásukat kérje a pályázatok elbírálásánál, de szerinte "ezzel sem ő, sem más a mi esetünkben nem juthatott eredményre". Vallomása végén hozzátette: politikusként az volt a benyomása, hogy Zuschlag "a saját pártján belüli erősödése céljából hosszú időn át próbálta eljátszani azt a szerepet, hogy ő jó kapcsolatban áll a politikai túloldallal", ez azonban az egykori sportminiszter szerint nem volt igaz.