Hónapok óta vitázott kabinetfőnökével Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány hónapban egyre több volt a feszültség a kabinetfőnöki posztról távozó Gál J. Zoltán és Gyurcsány Ferenc között, sokszor vitatkoztak, a miniszterelnök egyre többször kritizálta a kabinet munkáját - írja a Népszabadság keddi számában. A lap szerint elképzelhetőek további átalakítások a kormányban, távozhat például Szetey Gábor személyügyi államtitkár.
Vágólapra másolva!

Gál J. Zoltán és Gyurcsány Ferenc között néhány hónapja romlott meg a viszony - olvasható a Népszabadságban. A lap a kormányfő környezetéből származó forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a távozó kabinetfőnök és a miniszterelnök "sokszor a kívülállók számára érthetetlen vitákba keveredett egymással".

A lap szerint Gyurcsány egyre élesebben kritizálta a kabinet munkáját, ezért az átalakítás várható volt, de Gál J. menesztése nélkül. Viszont "egy újabb konfrontációt követően" már mindketten úgy gondolták, a köztük lévő feszültség kikezdené a barátságukat, ráadásul a kabinetfőnök fia születésével a családjával is több időt szeretett volna tölteni.

Az [origo]-nak ugyanakkor egy a történteket ismerő forrás azt mondta, lehettek elégedetlenségek, de a távozás Gál személyes döntése volt.

Gál J. Zoltán már decemberben beszélt Gyurcsány Ferenccel arról, hogyha megszületik a gyermeke, akkor egy időre kiszáll a kormányzati munkából - mondta a miniszterelnök környezetét és a szocialisták ügyeit jól ismerő, neve elhallgatását kérő forrásunk. Szerinte felmerült olyan verzió, hogy a kabinetfőnök hosszabb szabadságot vesz ki, de az "itt is vagyok és nem is"-helyzetet eredményezett volna és ezt nem tartották jónak. Végül a mostani megoldás mellett döntöttek, de megegyeztek abban is, hogy Gál J. néhány hónap múlva visszatér, bár az még egyelőre nem világos, hogy milyen pozícióba.

A távozó kabinetdőnök a Népszabadságnak adott interjúban a politikus azt mondta, hogy "szoros munkakapcsolatnál az a jó, ha kibírja a vitákat, még a szenvedélyeseket is". Elismerte ugyanakkor, hogy az elmúlt másfél évben voltak hibák, de nem árulta el, miket tart annak.

A Népszabadság szerint Gyurcsány - vagy még a népszavazás előtt vagy utána - további változtatásokat hajthat végre a kormányon. A lap elképzelhetőnek tartja, hogy a személyügyi államtitkár, Szetey Gábor is távozik.