Hat órás sztrájkba kezdett a Kapos Volán

Vágólapra másolva!
Hajnali fél négy óta tart a Kapos Volán hat órásra tervezett sztrájkra, több mint ötszáz buszjárat állt le teljesen, miután a szakszervezet és a munkáltató nem jutott dűlőre az idei béremelés kérdésében. A munkabeszüntetés több tízezer utast érint Somogy megyében.
Vágólapra másolva!

Kedden hajnali fél négykor megkezdődött a sztrájk a Kapos Volánnál, az első járatnak ekkor kellett volna elindulnia egy külső telephelyről, Barcsról - közölte Bázel Kornél, a kaposvári központi állomás forgalmi szolgálattevője. A hat órás munkabeszüntetés összesen 720 járatot - több tízezer utast - érint, 512 kimarad, a többi késve közlekedik. Kivétel ez alól 15 szerződéses és 2 különjárat, valamint az alvállalkozóknak kiadott Kaposvár-Budapest, Kaposvár-Barcs, Kaposvár-Szombathely és a Kaposvár-Győr járat, amelyek menetrend szerint elindulnak.

A Kapos Volán dolgozóinak 85 százaléka tagja a szakszervezetnek, s korábbi információk szerint 88 százalékuk támogatja a sztrájkot. A fél tízig tartó munkabeszüntetéshez az vezetett, hogy a szakszervezet és a munkáltató nem tudott megegyezni az idei béremelés mértékéről.

A munkáltató hétfőn jelezte, hogy a Munkaügyi Bírósághoz fordulnak, mivel a szakszervezet szerintük megsérti a sztrájktörvényt azzal, hogy gátolja a még az elégséges szolgáltatás teljesítését. Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) helyi elnöke szerint azonban tárgyaltak az elégséges szolgáltatásról, ám a munkáltató nem kérte a menetrendszerű járatok adott százalékának elindítását.