Felmentették a bennfenteskedő ügyészségi szóvivőt

Vágólapra másolva!
Mindegy mi lesz a fegyelmi vége, már nem tudja hitelesen képviselni az ügyészség álláspontját - indokolta a főügyész, miért mentette fel Varga Gergelyt, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét. Varga ellen azért folyik fegyelmi, mert egy tárgyalás után azt állította, tudja kik voltak egy rendőri bántalmazás elkövetői, de nem azok állnak a vádlottak padján.
Vágólapra másolva!

Felmentették megbizatásából Varga Gergelyt, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivőjét - erősítette meg az [origo]-nak a Független Hírügynökség értesülését Ihász Sándor fővárosi főügyész. Ihász azt mondta, döntése független attól a fegyelmi vizsgálattól, ami hétfőn indult Varga ellen, aki tavaly szeptemberben egy bírósági tárgyalás után azt állította: tudja, kik voltak egy rendőri bántalmazás tettesei, de nem ők ülnek a vádlottak padján.

A Varga ügyészként mutatkozott be, de mint mondta, magánemberként volt jelen a tárgyaláson. Az elhangzottakról hangfelvétel is készült, amit az Index közölt. Varga elismerte, hogy jelen volt a tárgyaláson és hogy később többekkel beszélgetett erről, de szerinte bennfenntes információk nem hangzottak el, csupán magánbeszélgetésről volt szó.

Ihász Sándor az [origo]-nak azt mondta, a korábban már felfüggesztett Vargának azért kell távoznia a szóvivői posztról, mert a továbbiakban - függetlenül a fegyelmi vizsgálat eredményétől - nem tudná hitelesen képviselni a Fővárosi Főügyészség álláspontját.

A hétfőn elrendelt fegyelmi vizsgálat során az ügyésség azt is vizsgálja, hogy Varga valóban rendelkezett-e azokkal információkkal, amelyekről a tárgyalás után beszélt, illetve ezzel kapcsolatban történt-e bűncselekmény. Ha igen, a Központi Nyomozó Főügyészségnek kell a nyomozást lefolytatnia - mondta Ihász. A fegyelmi lefolytatására 30 napja van a főügyészségnek.

A Központi Nyomozó Főügyészséghez már hétfőn érkezett egy feljelentés hogy a Varga Gergely ellen: a Deport-56' nevű szervezet, mentő körülmény elhallgatásának gyanúja miatt. A nyomozó ügyészség ebben az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el, vagyis nem utasították el a feljelentést, de még nem is nyomoznak.