Medián: Újabb MSZP-s negatív rekord

2008.01.23. 18:47

Az MSZP támogatottságáról újabb negatív rekordot mért januárban a Medián. A megkérdezettek háromnegyede szerint "rossz irányba mennek a dolgok" Magyarországon. Eközben a Fidesz vezető helye minden korábbinál biztosabb.

Tartósan az MSZP a legelutasítottabb párt Magyarországon: korábban soha nem mondták ennyien, hogy semmiképp sem szavaznának rá. A nagyobbik kormánypárt támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében 19 százalékra esett vissza - olvasható a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásában.

A felmérésből kiderült, hogy a Fidesz vezető helye minden korábbinál biztosabb, támogatóinak aránya minden választói csoportban több mint kétszerese az MSZP-szavazókéinak. A 2006-os parlamenti választás óta a Fidesz minden jelentős társadalmi-demográfiai csoportban nagyjából azonos mértékben erősödött.

Ezzel szemben az MSZP ugyancsak minden rétegben veszített szavazókat, ám korántsem egyforma mértékben. A legutóbbi választáson a szocialisták az idősebbek és az alacsonyabb státusú középkorúak körében kapták a legtöbb szavazatot, a Fidesz táborában pedig főleg a fiatal középrétegek és az idős vallásos szavazók alkottak koalíciót.

A politikusok népszerűségi rangsorában végbement kevés számottevő változás közül a leglátványosabb Kósa Lajos debreceni polgármester, Fidesz-alelnök szárnyalása: az ő 10 százalékpontos népszerűségnövekedése azt is jelenti, hogy az októberi negyedik helyről most a lista élére ugrott.

Előkelő helyezése elsősorban annak tulajdonítható, hogy pillanatnyilag ő az a Fidesz-politikus, akit a legkevésbé utasítanak el az MSZP-szavazók, hiszen 45 százalékuk szívesen látná "fontos politikai szerepben", miközben Varga Mihályról 25, Pokorni Zoltánról 17, Navracsics Tiborról 8 százalékuk gondolkodik így. A Medián januári felmérését a szokásosnál kétszer nagyobb, 2400 fős mintán végezte.

A Medián előző, decemberi felmérése még azt mutatta, hogy a teljes szavazókorú népességben a Fidesz novemberi, rekordnagyságú támogatottsága mérséklődött. Akkor arra emlékeztettek, hogy novemberben a teljes népesség 44, a pártot választók 60 százaléka szavazott volna a Fideszre, s hozzátették: decemberre ugyanez az arány 40, illetve 57 százalékra változott. Az MSZP-re szavazók aránya novemberhez képest decemberre a Mediánnál érdemben nem változott: akkor a teljes népesség 20, a pártot választók 28 százaléka állt a szocialisták mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK