Növekszik az influenzás betegek száma

Vágólapra másolva!
Az ország egyre több pontján növekszik jelentős mértékben az influenzások száma. Egy hét alatt másfélszer többen fordultak orvoshoz. Egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat, Veszprém megyében egyáltalán nem lehet látogatni.
Vágólapra másolva!

Nőtt az influenzás betegek száma az országban, az elmúlt héthez képest másfélszer többen fordultak orvoshoz - mondta el Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője. A bejelentések alapján az elmúlt héten mintegy 50 ezren fordultak orvoshoz, a járvány országos, de még mindig közepes intenzitású - közölte, hozzátéve, a legtöbben Fejér megyében betegek.

Csohán elmondta: megnőtt a 15 éven aluliak körében a megbetegedettek aránya, és már több közösségi - bölcsődei, óvodai és iskolai - járványt jeleztek a szakemberek. A régiónkénti megoszlást nézve magas az influenzaaktivitás az észak-alföldi, dél-alföldi, dunántúli és közép-magyarországi régióban.

Közepesnek minősíthető a járvány Somogy, Zala, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs megyében, valamint Budapesten, míg Nógrád, Heves és Borsod megyében alacsony a járvány aktivitása.

Szolnoki István, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese elmondta: mind az ingyenesen, mind a térítés ellenében kapható oltóanyagból van még, előbbiből 30 ezer, utóbbiból 200 ezer adag áll rendelkezésre, és az oltást még mindig nem késő kérni az orvostól. Az idei influenzajárvány a tavalyi év utolsó hetében kezdődött - tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy egy-egy járvány általában 8-10 hétig tart.

Somogyban haramadával több a beteg

Somogy megyét is elérte az influenzajárvány, a vírus A típusát már kimutatták. A betegek számának az elmúlt egy hét alatti 30 százalékos növekedése pedig meghaladta az a mértéket, amikor már járványról kell beszélni - közölte Németh Lívia, regionális tisztifőorvos-helyettes.

Csütörtöktől egy újabb somogyi kórházban, a nagyatádiban rendelnek el látogatási tilalmat, a Kaposi Mór Oktató Kórházban ezt már részlegesen szombattól megtették. Németh közölte: a figyelőszolgálat legfrissebb jelentése szerint százezer somogyi lakosból 217 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, ám arról, hogy egy adott közösségen belül sokan fertőződtek volna meg, vagy szövődménnyel kórházi kezelésre lett volna szükség, egyelőre nem érkezett jelzés.

Az enyhe idő miatt számítani lehet a járvány terjedésére, még mindig nem késő védőoltást kérni - hangsúlyozta a szakember. Közölte: az ingyenes oltásokból 42 ezer érkezett a megyébe a háziorvosokhoz, ennek mintegy 90 százalékát már beadták.

Veszprém megyében mindenhol tilos látogatni

Veszprém megye valamennyi kórházában látogatási tilalmat rendelt el csütörtöktől az ÁNTSZ közép-dunántúli regionális igazgatója. Bujdosó László elmondta: az influenzás megbetegedések száma a megyében egy hét alatt megduplázódott, de egyes térségekben - például Ajkán és környékén - a négyszeresére emelkedett, s a megyeszékhely körzetében és Várpalotán is háromszorosára nőtt a megbetegedettek száma. Hozzátette: az utóbbi napokban jelentősen terjedt a járvány a Balaton-parti településeken - főleg Balatonalmádiban és Balatonfüreden -, továbbá Tapolcán, Sümegen és Pápán is.

Az igazgató közölte: a háziorvosok jelentései alapján a betegek száma megyeszerte "meredeken ível felfelé", további megbetegedések várhatóak, s a főorvos szerint a megyében korántsem érte még el csúcspontját a járvány. Mint mondta: Ajka térségében már minden századik lakos elkapta a járványt, Veszprém körzetében ez a szám 120-ra tehető, másutt minden 150. lakos influenzás. Bujdosó szerint a kórházak látogatásának tiltása akár hetekig is érvényben maradhat, noha a hidegebbre változott időjárásban lassulhat a járványt terjedése.

Észak-Alföldön is sok a beteg

Nő az influenzások száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, ahol január harmadik hetében a tünetekkel másfélszer többen keresték fel a háziorvosokat - közölte Balogh Irén, az ÁNTSZ regionális tisztiorvosa.

Az orvoshoz fordulók 1,6 százaléka volt influenzás, tízezer lakosra már 21 beteg jut a megyében - mondta az orvos. Balogh hozzátette: ez az érték alatta marad az országos, sőt a régiós átlagnak is, helyi járványt sem jelentettek még a Nyírségben a háziorvosok.

Balogh szerint az észak-alföldi régióban, ahová Szabolcs mellett Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye tartozik, tízezer lakosra 31 influenzás megbetegedés jut. A térségben Hajdúszoboszlón a legnagyobb az influenza aktivitása, a fürdővárosban január harmadik hetében tízezer lakos közül 84 betegedett meg.