Nem aggályos a meleg-kérdés véradáskor

Vágólapra másolva!
Jogszerű a homoszexuális kapcsolatra rákérdezni véradáskor - állapította meg az állampolgári jogok biztosa az [origo] megkeresésére. Szabó Máté ombudsman szerint ugyanakkor nem lenne szabad tárolni a melegek ilyen jellegű adatait. A homoszexualitást bevallókat automatikusan kizárják a véradásból.
Vágólapra másolva!

Szabadon rákérdezhet az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradás előtt a donorok homoszexuális kapcsolataira, ez adatvédelmi szempontból nem aggályos - állapította meg az adatvédelmi ombudsman - illetve a jogkörében eljáró Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa. Az [origo] korábban beadvánnyal fordult az adatvédelmi ombudsmanhoz, melyben arra kértünk választ: szükséges-e rákérdezni a véradásokat megelőző szűrésen a donorok homoszexuális kapcsolataira.

"A vizsgálat eredménye alapján az adatvédelmi biztos megállapította, hogy a véradás során a leendő donorok részére feltett, az esetleges homoszexuális kapcsolatra vonatkozó kérdés adatvédelmi szempontból nem aggályos, határozottan ellenzi ugyanakkor a homoszexuális kapcsolatra vonatkozó adat nyilvántartását" - olvasható az ombudsman állásfoglalásában.

Szabó Máté döntését azzal indokolta: orvosszakmai szempontból fontos a kérdés, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek - köztük a HIV-vírus - kiszűrése céljából ezt tudniuk kell az orvosoknak. Véradáskor ugyanis a homoszexuális kapcsolatok "kockázatos szexuális magatartást" jelentenek. Ebbe a körbe tartoznak azok a személyek, akik a nemi úton terjedő betegségek kockázatának vannak kitéve: ide tartoznak például a prostituáltak és a homoszexuális kapcsolatot folytató férfiak is.

A HIV lappangási ideje - idézi az ombudsman az OVSZ indoklását - 1-3 hónap közötti, ennyi ideig nem lehet kimutatni a vérből. A donortól levett vért viszont ennél jóval rövidebb idő alatt felhasználják. A melegeket a jelenlévő orvos ezért automatikusan kizárja a véradásból.

Az ombudsman az EU adatvédelmi hatóságait is megkérdezte a problémáról. "Túlnyomó többségükhöz" nem érkezett hasonló jellegű panasz, ugyanakkor a véradás során mindenütt rákérdeznek az esetleges homoszexuális kapcsolatra - áll az állásfoglalásban.

Az ombudsman szerint ugyanakkor semmi nem indokolja, hogy a véradásból homoszexuális kapcsolat miatt kizártak adatai között eltárolják azt is: "kockázatos szexuális magatartás". Mivel minden véradáskor újra ki kell tölteni a kérdőíveket, a tárolás szükségtelen az ombudsman szerint. "Felkértem az OVSZ főigazgatóját az állásfoglalásban kifejtettekhez igazodó gyakorlat kialakítására" - tájékoztatott az ombudsman.