Vágólapra másolva!
A svéd legfőbb ügyész a Gripen-ügy kapcsán egyelőre nem lépett kapcsolatba a magyar igazságszolgáltatással - jelentette a budapesti svéd nagykövet. A New York Times korábban azt írta: a Gripeneket forgalmazó brit BAE Systems dollármilliókat fizethetett magyar pártoknak.
Vágólapra másolva!

A svéd legfőbb ügyész korrupciós ügyben vizsgálatot folytat a Gripen ellen, de a főbíró még nem lépett kapcsolatba a magyar igazságszolgáltatás egyetlen szervével sem - mondta csütörtökön Cecilia Björner budapesti svéd nagykövet.

Hozzátette: nem folyik vizsgálat egyetlen ország vagy magánszemély ellen sem, a svéd ügyészség csak Svédországon belül vizsgálódhat. Ugyanakkor adatgyűjtést végezhet az ügyészség más országokhoz kapcsán, így az ügyben vizsgálják a Dél-Afrikai Köztársasággal, Csehországgal és Magyarországgal megkötött szerződéseket.

Ha az ügyben vesztegetés gyanúja merülne fel, akkor azzal egy svéd magánszemélyt gyanúsítanának meg, nem pedig egy külföldi állampolgárt - tette hozzá a nagykövet.

A misszióvezető emlékeztetett arra, hogy a Gripen-beszerzéshez kapcsolódó gazdasági megállapodás rendkívül kedvező volt Magyarország számára, nagyon sok olyan befektetés érkezik az országba, ami ennek az egyezségnek köszönhető.

A The New York Times tavaly novemberi értesülése szerint a BAE Systems brit hadiipari csoport hat évvel ezelőtt több millió dollárt fizetett magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.