Markotabödöge után száguldásért küzd az alkotmánytagadó

Vágólapra másolva!
Nem kér a pártok segítségéből Bíró Zoltán, aki népszavazáson azt szeretné elérni, hogy autópályákon a jelenlegi 130 helyett 160 kilométerrel lehessen hajtani. A szükséges aláírások összegyűjtésében autókereskedőktől vár segítséget. Bíró honlapján az olvasható, hogy az alkotmányt törvénytelen módon fogadták el, ezért abszurd kérdésekben akar népszavazásokat kezdeményezni. Tavaly azzal próbálkozott, hogy az ország fővárosa Markotabödöge legyen.
Vágólapra másolva!

Autókereskedők segíthetnek összegyűjteni az autópályás sebeséghatár 160 km/órára növeléséről szóló népszavazáshoz szükséges aláírásokat - mondta az [origo]-nak a referendumot kezdeményező Bíró Zoltán. Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedden hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. Azóta többek között autókereskedők ajánlották fel, hogy vásárlóiktól próbálnak aláírásokat gyűjteni.

Bíró Zoltán - aki nem azonos az MDF egykori elnökével - azt mondta: pártok segítségét nem fogja kérni, kizárólag civil szervezetek, magánszemélyek támogatásával próbálja meg összegyűjteni a kiíráshoz szükséges 200 ezer aláírást. Ehhez azonban először arra van szükség, hogy az OVB döntését a Magyar Közlönyben történő közzétételétől számítva 15 napig ne támadja senki meg az Alkotmánybíróság előtt.

A korábban informatikusként, valamint a Rába gyárban is dolgozó Bíró kérdése úgy hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magyarországi autópályákon a belső sávban a megengedett legnagyobb haladási sebesség 160 km/óra legyen?". Számításai szerint így Budapest határától Hegyeshalomig körülbelül 1 óra alatt lehetne eljutni, szintén 1 óra lenne az út Szeged határa és Budapest határa között. Jelenleg a maximális megengedetett sebesség 130 km/óra.

Bíró közölte: a népszavazás előtt szükség lenne egy olyan társadalmi vitára, amelyen azt tisztáznák, hogy milyen kötelezettséggel járna egy sikeres referendum. A sebességhatár emelése ugyanis csak akkor képzelhető el, ha szigorúbban büntetnék például a gyorshajtást vagy a követeséi távolság megsértését - mondta Bíró, aki hozzátette: nem szeretné, ha a módosítás utáni balesetek az ő lelkén száradnának.

Bírónak nem ez az első népszavazási kezdeményezése. Honlapján, a www.grain.hu-n az olvasható, hogy abszurd kérdésekkel fogja bombázni az OVB-t, ezzel akarja felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar politikai elit szerinte visszaél az alkotmánnyal. Egyik korábbi népszavazási kezdeményezése így hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Markotabödöge legyen a Magyar Köztársaság fővárosa?"

Fő kifogása az, hogy a magyar alkotmány például tiltja, hogy népszavazást írjanak ki a parlament feloszlatásáról. Ráadásul Bíró szerint a politikusok az alkotmányt úgy kényszerítették rá az országra, hogy nem erősítette meg népszavazás, ezért szerinte törvénytelen.