Házi őrizetben Zuschlag titkára

2008.01.25. 11:27

Lados Istvánt, Zuschlag János csalással vádolt egykori szocialista képviselő korábbi titkárát házi őrizetbe helyezik. Ladost bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja miatt szeptemberben helyezték előzetes letartóztatásba.

Házi őrizetbe helyezik Lados Istvánt, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottját - közölte pénteken Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyész. Zuschlag János korábbi titkárát a kecskeméti ügyész indítványa alapján helyezték házi őrizetbe. Lados szeptember 28-a óta volt előzetes letartóztatásban.

A bíróság szerint Lados az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve pedig terhelő vallomást tett. Zuschlag János korábbi személyi titkára bizonyítékokat bocsátott a hatóság rendelkezésére, és együttműködő magatartást tanúsított. Így a bíróság szerint a gyanúsított előzetes letartóztatása helyett elegendő a házi őrizet is.

Lados ellen, a Zuschlag-ügy kapcsán folyik nyomozás. Zuschlag Jánost, az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják.

Az ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok, mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz rendeltetésszerű használatával nem tudnak elszámolni. Az ügyben többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is kihallgatták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK