Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP jelöltje, Rétvári Bence elsöprő fölénnyel nyerte az újbudai időközi választást, de a szavazás érvénytelen volt, mert túl kevesen mentek el szavazni. Február 10-én új fordulót rendeznek. Választásokra azért volt szükség, mert a körzetet képviselő Deák András fideszes képviselő októberben meghalt.
Vágólapra másolva!

Befejeződött az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója a XI. kerület 15. számú választókerületében. A szavazás érvénytelen lett, mert túl kevesen mentek el szavazni. Ezért február 10-én újra az urnákhoz járulhatnak a 15-ös számú választókerületben élők. A tavaly októberben elhunyt Deák András (Fidesz-KDNP) képviselő megüresedett mandátumáért négyen versengtek.

Rétvári Bence, a Fidesz-KDNP jelöltje több mint három és félszer több szavazatot kapott az újbudai időközi országgyűlési választáson, mint a koalíciós jelölt, Lakos Imre a nem hivatalos, csaknem teljes feldolgozottságú adatok szerint. Rétvári a szavazatok 66,5 százalékát kapta meg, míg MSZP-SZDSZ-es ellenfelére, Lakos Imrére a választók 20,6 százaléka szavazott. Csapody Miklós (MDF) 9,8 százalékos, Fenyvessy Zoltán (MIÉP) 3,1 százalékos támogatást kapott.

A választás első fordulója akkor lett volna érvényes, ha a választásra jogosultaknak legalább a fele szavaz, és akkor eredményes, ha az egyik jelölt megszerezte volna a szavazatoknak több mint a felét. A februári második fordulóban - mostani eredményüktől függetlenül - mind a négy jelölt újra indulhat.

Gyér érdeklődés

Délután fél hatig 33,4 százalékos volt a részvétel a szavazáson. Filipsz Andrea jegyző, a helyi választási iroda vezetője elmondta: a 2006-os országgyűlési választáson ugyanezen időpontig a szavazásra jogosultak több mint 67 százaléka járult az urnákhoz.

A XI. kerületnek azon a részén, ahol ez a választókerület elhelyezkedik - a Gellért-hegyen és Szentimrevárosban - a szavazás befejezéséig kampánycsend van érvényben. A kampánycsend megsértésének minősül például a szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, plakát elhelyezése.

Eltérő értelmezések

"A vasárnapi időközi választás azt mutatja, hogy az emberek nem csak négyévenként egyszer, hanem a ciklus közben is - ha erre van lehetőség - ki akarják fejezni véleményüket a kormány politikájáról" - nyilatkozta Rétvári Bence az eredmények ismeretében.

"A választók a lábukkal szavaztak, de úgy, hogy nem használták azt. Az alacsony részvételért a két nagy párt populizmusa a felelős" - kommentálta az eredményt Csapody Miklós, a Magyar Demokrata Fórum XI. kerületi jelöltje. A politikus közölte: folytatja a versenyt, nem lép vissza senkinek a javára.

Lakos Imrét, a koalíció jelöltjét meglepte az alacsony részvételi arány. A szabad demokrata politikus a Fidesz kampányát okolta a választói passzivitásért. Rétvári Bence szerinte kampányában elsősorban országos nagy ügyekről beszélt, nem pedig a kerület problémáiról. "Úgy tűnik, hogy az emberek egy része nem érezte a vasárnapi választás jelentőségét" - jegyezte meg Lakos.