Többségi szavazással hétfőn este, 17 év után először, pénzbüntetést rótt ki a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciója több mint féltucatnyi képviselőre a kötelezően elrendelt, illetve az ajánlott szavazási módoktól eltérő decemberi voksolások miatt. A büntetéseket a képviselői alapdíj 3-10 százalékában állapították meg.

Steiner Pál frakcióvezető a képviselőcsoport működési szabályzatának megsértése miatt három típusú elmarasztalást terjesztett elő. Az ajánlott szavazások, véletlen, tévedés jellegű, illetve a kötelezően elrendelt szavazási móddal ellentétes voksolások miatt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, Steiner Pál frakcióvezető, Devánszkiné Molnár Katalin frakcióvezető-helyettes, Hunvald György, Gajda Péter, Gy. Németh Erzsébet, Germánné Vastag Györgyi és Somlyódy Csaba kapott elmarasztalást.

Közülük Gy. Németh Erzsébetet és Hunvald Györgyöt etikailag is elmarasztalták azzal az indokolással, hogy a frakció többi tagját is saját álláspontjuk elfogadására buzdították. Az érintettek cáfolták ezt, mondván, hogy csak véleményüket mondták el a közgyűlésben.

A tévedésből félreszavazók a 113 ezer forintos képviselői alapdíj 3 százalékát, a kötelező szavazást megsértők pedig 10 százalékát fizetik majd büntetésként.

A képviselőcsoport azért nem a szokásos időben, kedden este tartotta ülését, mivel Gyurcsány Ferenc kedd délutánra Hatvanba hívta az MSZP polgármestereit.