Vágólapra másolva!
Az ország valamennyi régiójából jelentettek influenzás megbetegedéseket. A betegek száma közel kétszer annyi, mint tavaly. Az Országos Epidemiológiai Központ főorvos-főigazgatója szerint az influenza elsősorban a fiatalok körében gyakori. A esetek ellenére az oltóanyag-ellátásban nincs fennakadás. Két kórházban részleges látogatási tilalmat rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Magyarország valamennyi régióját elérte az influenzajárvány. A megbetegedések száma az észak-magyarországi régióban növekszik a leggyorsabban - közölte szerdán Melles Márta, az Országos Epidemiológiai (Járványügyi) Központ főorvos-főigazgatója.

Az elmúlt héten a figyelőszolgálatban részt vett orvosok jelentései alapján az országban 54 ezren fordultak orvoshoz - mondta Melles, aki szerint eddig összesen 160 ezren jeleztek influenzás panaszokat, ezzel szemben tavaly az egész járvány alatt 100 ezren keresték fel orvosukat. Soha ennyien nem keresték még fel orvosukat egy hét alatt - tette hozzá.

Az észak-magyarországi régióban az előző heti megbetegedések másfélszeresét regisztrálták. A dél-dunántúli és az észak-alföldi régiókban közel 30 százalékkal, a dél-alföldiben pedig 10 százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága. A közép-magyarországi, a közép- és nyugat-dunántúli régiókban pedig nem változott. Az országos átlagnál magasabb a megbetegedések aránya Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér, Komárom, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Békés megyében.

A betegek csaknem fele - 44,5 százaléka - gyerek, 34,2 százalékuk 15-34 év közötti fiatal felnőtt. Szolnoki Tibor járványügyi főosztályvezető-helyettes szerint rendkívüli intézkedésekre nem volt eddig szükség, az oltóanyag-ellátással nincsenek problémák. A központi készletben és a háziorvosoknál még 30-30 ezer oltóanyag van készenlétben. Ha a háziorvos kéri, tudnak oltóanyagot adni - mondta a főosztályvezető-helyettes. A mostani járvány során elsősorban az influenza A-vírusa fertőz, amely ellen az oltóanyag hatékony védelmet nyújt - közölte Szolnoki.

A járvány miatt részleges látogatási tilalom van érvényben Jász-Nagykun-Szolnok megye két fekvőbeteg-intézményében: a mezőtúriban és a szolnoki Hetényi kórházban - közölte az ÁNTSZ.

Faragó Éva járványügyi osztályvezető szerint a mezőtúri kórházban a csecsemő- és gyermekosztályra, valamint a szülészeti és újszülöttegységekre vonatkozik a már napok óta érvényben lévő tilalom. A szolnoki Hetényi kórházban szintén nem látogatható átmenetileg a csecsemő- és a gyermekosztály, illetve a szülészeti-nőgyógyászati osztály.