Félmilliót kap az őrizetbe vett tüntető

Vágólapra másolva!
Félmillió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság egy 2006. október 23-án rendőrök által őrizetbe vett tüntetőnek - közölte a Nemzeti Jogvédő Alapítvány. A bíróság nem talált bizonyítékot arra, hogy a férfit bántalmazták, de személyiségi jogainak megsértése miatt megítélte az általa kért kártérítés felét. A férfi fellebbez, így az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság kedden meghozott, elsőfokú ítélete szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak 350 ezer, a Készenléti Rendőrségnek (a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, azaz a Rebisz jogutódja) pedig 150 ezer forint kártérítést kell kamatostul megfizetnie annak a férfinak, aki azt állítja, hogy 2006. október 23-án az Alkotmány utcában bántalmazták a símaszkos, azonosító jelvény és szám nélküli rohamrendőrök. Az ítélet szerint a rendőrségnek 15 napon belül sajnálkozását kell kifejeznie a történtek miatt egy magánlevélben - amit a férfi közzétehet -, és állniuk kell a perköltséget is.

A bíróság szerint azzal, hogy a férfit indokolatlanul elfogták, az előállítása során megbilincselték és őrizetben tartották, megsértették emberi méltóságát, illetve személyiségi jogait. Nem találták viszont bizonyítottnak a férfi azon állítását, hogy a rendőrök tonfával megütötték és megrugdosták volna, mivel felvétel nem állt rendelkezésre, a perben meghallgatott rendőrök pedig tagadtak. Azt nyilatkozták, hogy ugyan láttak rajta hámsérülést, de azt a rendőri övbe szúrt tonfa véletlenül a bilincselés közben okozhatta.

A férfi a Kossuth térre tartó tömeg kiszorítását végző rendőrkordon előtt pár méterrel hátrált, kezében fényképezőgépet és egy koronás-címeres nemzeti zászlót tartott. Elfogása után kezeit - számára fájdalmas módon - műanyag kábelkötözővel bilincselték meg, a Gyorskocsi utcában pedig órákig falhoz állítva várakoztatták megbilincselve.

Szabálysértési eljárás indult ellene rendzavarás miatt, a bíróság első fokon három nap elzárásra ítélte, amelyet időközben már kitöltött. Később másodfokon megszüntették vele szemben az eljárást, kimondva, hogy magatartása nem volt jogszabálysértő. Az ítélet meghozatalakor ugyanis még nem számított szabálysértésnek, hogy a közterület elhagyására való rendőri felszólítás ellenére a tüntetés helyszínén maradt. Ez 2007 márciusa óta már büntethető.

A bíróság a férfi egymillió forintos kárigényének csak a felét ítélte meg, mivel álláspontjuk szerint a károsult is hozzájárult a történtekhez azzal, hogy a rendőri felszólítás ellenére nem hagyta el a helyszínt. Ezért a bántalmazott férfi fellebbezni fog, így az ügyben jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla dönt majd.