Félmilliárdot fizet vissza a főváros az államnak

Vágólapra másolva!
Legalább nyolc esetben túlszámlázták a kivitelezők a budapesti útfelújítások költségeit, ezért a fővárosnak félmilliárd forintot kell visszafizetnie az államnak. A főváros tavaly ősszel még vitatta, hogy szabálytalanságok történtek volna. A városházi ellenzék szerint az önkormányzat eleve hibás adatokkal pályázott, és lehet, hogy bűncselekmény is történt.
Vágólapra másolva!

A fővárosi önkormányzat visszafizet 553 millió forintot és ennek a kamatait az államnak a 2006-os útfelújításokhoz kapott hatmilliárd forintból szabálytalan felhasználás miatt - döntött csütörtökön egyhangú szavazással a Fővárosi Közgyűlés. Tiba Zsolt főjegyző tájékoztatása szerint az önkormányzati és a független szakértői vizsgálatok is szabálytalanságokat tártak fel. Tiba azt mondta, ezek miatt felelősségre vonások indultak. Példaként említette: nyolc út esetében egyértelműen megállapították, hogy nagyobb teljesítményt igazoltak, mint ami valós lehet.

A hiányosságokat tavaly ősszel tárta fel az útfelújításokat ellenőrző Pro Régió Ügynökség, amely a több mint száz budapesti felújítás közül ötven esetében talált szabálytalanságot. A vizsgálat úgy találta, hogy "a felújítások egy része nem a pályázatban szereplő módon valósult meg". Az ügynökség ezért a támogatás részbeni vagy teljes visszafizetését kérte Budapesttől (és kilenc másik Pest megyei településtől).

Nem hitték Demszkyék

A főváros először vitatta az ügynökség ellenőrzési módszereit és a megállapításokat. A feltárt hiányosságokért a városháza szerint a bonyolult pályázati szabályok felelősek, és az, hogy a Pro Régió rossz módszerrel számol. A főváros arra is hivatkozott, hogy amikor benyújtották a pályázatot, még csak becsült adatai voltak arról, milyen hosszúak is a felújítandó útszakaszok, így csak az elszámoláskor látszott meg, időnként rövidebbek az utak, mint gondolták. "Az állami támogatás minden egyes forintja aszfalt formájában ott van a fővárosi utakon" - állította még szeptemberben a városháza.

A szocialista Andó Sándor a csütörtöki közgyűlésen is azt mondta, szerinte az ügyben nem keletkezett kára a fővárosi önkormányzatnak. Úgy vélte, a pályázat kiírója - a központi régió fejlesztési tanácsa -, nem ismerte el a főváros által elvégzett munkák egy részét. Felhívta a figyelmet arra, a műegyetemi szakértők megállapítása szerint nyolc esetben valószínűleg túlszámlázás történt. Ennek polgárjogi következményei lesznek, ha pedig a büntethetőség gyanúja is felmerül, más eljárásról is szó lehet - mondta.

A fideszes György István és Papcsák Ferenc szerint felelősség terheli a főpolgármestert és a főjegyzőt is. Kezdeményezték, hogy az állami támogatások elszámolásával kapcsolatos szabálytalanságok munkajogi, polgári jogi és esetleges büntetőjogi vetületének kivizsgálásra a közgyűlés hozzon létre egy paritásos eseti bizottságot.

Ezt a kormánypártiak többsége elutasította. Szaniszló Sándor (MSZP) tévedésből támogatta az indítványt. Gy. Németh Erzsébet (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ) pedig tartózkodott a szavazásnál. A háromfős MDF-frakció egyik tagja támogatta a javaslatot, ketten viszont nem vettek részt a szavazásban. Ha mindhárom MDF-es igennel voksol, létrejött volna az eseti bizottság.

György István rámutatott, hogy a főváros becsült, tehát valótlan adatokkal pályázott az útfelújítási forrásokra, ami szerinte bűncselekmény is lehet.