Kétszeres Fidesz-előnyt mért a Szonda Ipsos

Vágólapra másolva!
Több mint kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re, ha most vasárnap lennének a választások - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. A kis pártok támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban, az elégedetlenség mindkét oldallal szemben jelentős.
Vágólapra másolva!

A választókorú népesség 34 százaléka a Fideszt támogatja - állapította meg a Szonda Ipsos januári végi, reprezentatív közvélemény-kutatása, melyet a csütörtöki Népszabadság ismertetett. Az MSZP-re csak a válaszadók 15 százaléka szavazna, a párt továbbra is mélyponton van. A SZDSZ és az MDF támogatottsága a megszokott szinten maradt, két, illetve három százalékon.

A tavaly év végihez hasonló eredmény született a biztos pártválasztók csoportján belül is. 60 százalékuk a Fideszre szavazna, míg a szocialistákra csak kevesebb mint 30 százalék. Azoknak a volt MSZP-szimpatizánsoknak a többsége, akik a választások óta elpártoltak a szocialistáktól, elfordult a politikától, csak a háttérből figyeli az eseményeket. Az egymillió egykori MSZP-szavazó közül 700 ezren tettek így, míg 100-150 ezren átálltak a Fidesz oldalára, további 100 ezren pedig az MDF-ére. A Szonda Ipsos szerint a 700 ezer háttérbe húzódó ember közül 450-500 ezren a bizonytalanok táborát gyarapítják.

Az MSZP a fővárosban illetve az idősek körében az átlagosnál jobban, 24-25 százalékkal szerepelt, míg a fiatalok, a negyvenesek, a falvakban élők és az iskolázatlanok csak 8-9 százalékos arányban támogatják. A kormánypártok és az ellenzék munkájának megítélése egyaránt negatív.