Véget ért a vasutassztrájk

2008.01.31. 16:27

A vasúti dolgozók péntek hajnaltól megkezdett sztrájkja miatt csak minden ötödik vonat közlekedett hajnal 3 óra és 11 óra között. A munkabeszüntetést kezdeményező VDSZSZ azonban délben felfüggesztette a sztrájkot. A MÁV ígérete szerint szombat reggelre ismét zavartalan lesz a vasúti forgalom.

A MÁV vonalain péntek hajnal 3 óra és 11 óra között 1.557 vonatból mindössze 325 közlekedett - összegezte kora délután az adatokat a MÁV Zrt., a sztrájk felfüggesztését követően. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) szervezésében pénteken hajnal 3 órakor kezdődött - határozatlan időre meghirdetett - sztrájkot a szakszervezet 12 órakor felfüggesztette.

A MÁV a sztrájk felfüggesztését követően közölte, hogy igyekszik minél előbb helyre állítani a menetrend szerinti közlekedést. Elsősorban a budapesti elővárosi járatok és az InterCity, valamint a távolsági gyorsvonatok kapnak elsőbbséget. Péntek estére még késésekkel ugyan, de biztosítják az utasok zavartalan közlekedését valamennyi vonalon - ígérte a MÁV.

A teljes menetrend a vasúton várhatóan a szombati üzemkezdetre áll helyre, a nemzetközi vonatoknál késések várhatók még szombat délelőtt is.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke korábban elmondta, hogy nem sikerült megállapodniuk a MÁV Zrt. és a MÁV Start Zrt. vezetésével a még elégséges szolgáltatásokról. A szakszervezet vonalanként 2-2 vonatpár közlekedéséhez járul hozzá a sztrájk ideje alatt.

A VDSZSZ a három érintett társaság munkavállalói részére fejenként nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a MÁV Cargo Zrt. privatizációs bevételéből. Ezen felül a 2008. január 1-jén kiszervezett MÁV Gépészeti Zrt. és a 2007. július 1-jén kiszervezett MÁV Start Zrt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbér-fejlesztést is követelnek, a személyszállítási cég esetében július elsejéig visszamenőlegesen.

Gaskó István hozzátette, hogy az alapbér-fejlesztési követelésük a 2008. évi bérfejlesztésen felül értendő. A VDSZSZ a többségben mozdonyvezetőket tömörítő MÁV Trakció Zrt.-nél is munkaügyi vitát kezdeményezett a követelés elérése érdekében. Gaskó szerint a kiszervezés miatt a MÁV leányvállalatainál dolgozókat 25-30 százalékos keresetveszteség éri, a sztrájkkövetelések ezt a veszteséget kompenzálnák.

A Liga elnöke azt mondta, a sztrájk megkezdésekor mintegy 2600 dolgozó (40 százalékuk tagja a VDSZSZ-nek) teljesít szolgálatot a vasúttársaságoknál. Reményét fejezte ki, hogy minél többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Gaksó szerint a sztrájkkövetelések nem túlzóak. A MÁV Start Zrt. és a szakszervezet között már létrejött az egyezség a követelések teljesítéséről, amikor a menedzsment az utolsó pillanatban visszavonta ajánlatát.

A MÁV-START Zrt. közleménye szerint, ha a sztrájk okozta várható késés miatt az utas még az indulás előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatérítik. Kifizeti a cég a sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott jegyek árát is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK