Buszokat szervez a MÁV

2008.02.02. 16:07

Nem születetett megállapodás a szombat délutáni egyeztetésen a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV Zrt. között a szakszervezeti követelésekről. A tárgyalás vasárnap folytatódik, sztrájk legkorábban hétfőn lehet. A MÁV felvette a kapcsolatot a Volán Egyesüléssel és a BKV-val, hogy egy elhúzódó sztrájk esetén buszokkal pótolják a vonatokat.

Szombaton nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV Zrt. között.     A tárgyalást vasárnap a VDSZSZ a MÁV-START-tal és a MÁV Zrt.-vel is folytatja a bérekről, illetve a sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásról.

A péntek délben felfüggesztett, határozatlan időre meghirdetett VDSZSZ-sztrájk folytatásának időpontjáról a szakszervezet az egyeztetéseket követően dönt. Ha nem születik megállapodás, akkor legkésőbb hétfőn nulla órától folytatódhat a sztrájk - mondta Gaskó István.

A VDSZSZ azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot egyszeri kifizetésként a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

A MÁV-társaságok jogszerűtlennek és közgazdaságilag megalapozatlannak tartják a VDSZSZ követelését.

A MÁV szombaton felvette a kapcsolatot a Volán Egyesüléssel, és hétfőn megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy egy elhúzódó vasutas sztrájk esetén hogyan lehetne autóbuszokkal pótolni a vasúti forgalmat a kimaradó szakaszokon - mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szombaton. A Budapesti Közlekedési Vállalattal (BKV) már szóban megállapodtak arról, hogy a MÁV autóbusz-közlekedési szolgáltatást vásárol a cégtől a főváros területére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK