Önkéntes számlálóbiztosok segítségével hajléktalan-népszámlálási akció indult szombat este, hogy vasárnapra virradóra összeszámolják a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén. Az akció több vidéki városra is kiterjed.

Magyarországon második alkalommal próbálják összeszámolni a hajléktalanokat. Számukat a szakemberek országos szinten 25-30 ezerre becsülik. A legutóbbi, 2005 telén készített felmérésből kiderült, hogy csak a fővárosban egy átlagos téli éjszaka közel 3000 ember alszik az utcán, köztereken, míg éjszakai menedékhelyeken 1800-an, átmeneti szállókon pedig 2800-an laknak. A három évvel ezelőtti vizsgálat során bebizonyosodott, hogy több százan élnek erdei kalyibákban, aluljárókban, pályaudvarokon, egykori gyárépületekben vagy kapualjakban.
   
A szervezők szerint a felmérésre azért van szükség, hogy ismételten felhívják a figyelmet arra: tűrhetetlen és tarthatatlan, hogy emberek sokasága fedél nélkül, otthontalanul alszik minden nap, de szeretnék elérni, hogy a 2011-es európai uniós szintű hivatalos népszámlálásból ne maradjanak ki a hajléktalanok se, mert ők is teljes jogú polgárai a közösségnek. A programban a párizsi statisztikai hivatal is részt vesz megfigyelőként.

A XIII. kerületi Dózsa György út 152. alatti szállón száz önkéntes számlálóbiztos gyűlt össze szombat délután, hogy párokban, tömegközlekedési eszközzel, gyalogosan vagy kerékpárral a számlálókörzetekre osztott fővárost bejárják, és szemrevételezéssel összeszámolják a fedél nélkülieket.

Az önkéntesek egy adatlapon rögzítik a hozzájuk tartozó területen jelenlévő hajléktalanok számát, nemét és körülbelüli életkorukat, illetve feljegyzik az adott szálláshely körülményeit, a regisztráció időpontját. A Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kell bejárniuk az erre vállalkozóknak. A belvárosi körzetben 35, a külterületeken 209 körzetet hoztak létre.

Az akciót egy éjszaka alatt kell lebonyolítani, nehogy az állandóan mozgásban lévő hajléktalanok közül valakit kétszer is megszámoljanak - mondta Győri Péter, a hétvégi számlálás céljára alakult Február Harmadika Munkacsoport vezetője az önkéntesek eligazításakor.

Azért mindig február 3-ára szervezik az összeírást, mert ez az egyik legalacsonyabb átlaghőmérsékletű nap. A számlálóbiztosok az adatlapokat vasárnap délután adják le, a végleges adatokat pedig a jövő hét közepén lesznek ismertek.