Legalább 700 hajléktalan él Budapesten

Vágólapra másolva!
Lényegesen kevesebb hajléktalant regisztráltak a főváros területén a szombatról vasárnapra virradó éjszakai számláláson, mint 2005-ben. Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa szerint több fedél nélküli sorsa rendeződhetett, de elképzelhető az is, hogy sokan rejtőzködnek.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra virradó éjszaka 150 szociális munkás, önkéntes rótta párban az utcákat és az aluljárókat, hogy összeszámolják a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén. A számlálás céljára alakult Február Harmadika Munkacsoport a belvárosban 35, a külterületeken 209 körzetet különített el. Az önkénteseknek a Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kellett bejárniuk.

Gurály Zoltán, a munkacsoport egyik vezetője szerint a számlálás sikeres volt, valamennyi belső körzetet bejárták, a külső körzetekből 36-ot sikerült teljes egészében átvizsgálniuk. A belső részeken 300, a külsőkön pedig mintegy 400 olyan embert regisztráltak, akik a szabadban, közterületen töltötték az éjszakát. Az adatok alapján Budapest jól látható közterületein élő hajléktalanok száma minimálisan 700, maximálisan 1500 főre becsülhető - mondta Gurály.

Legutóbb, 2005 telén készítettek hasonló felmérést, akkor minimum háromezerre becsülték azoknak a számát, akik utcán, parkokban, vagy elhagyatott helyeken húzták meg magukat éjszakára. Gurály, a Menhely Alapítvány munkatársa úgy látja: az idén azért is regisztráltak kevesebb hajléktalant, mert az utcai szociális munkások több embernek tudnak segíteni abban, hogy átmeneti vagy hajléktalanszállókra kerülhessenek, rendeződjön sorsuk. Valószínűnek tartja azt is, hogy több kerület kiűzte a hajléktalanokat a látványos helyekről, így fokozottabb lett a rejtőzködés.

A nappali melegedőkben hétfőn vizsgálják, hogy az intézményekben lévők hol töltötték a szombatról vasárnapra virradó éjszakát, kik azok, akik rejtett helyen élnek, így elképzelhető, hogy az így regisztrált fedél nélküliek száma emelkedni fog. Vasárnap estétől kezdve a hajléktalanszállókon is regisztrálják az ott élőket. Az eredmények a vidéki városokban összesített adatokkal együtt csütörtökön érkeznek be a központba és feldolgozásuk után egy hét múlva várható konkrétabb eredmény.

Magyarországon országos szinten 25-30 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, a 2005 telén készített felmérésből kiderült, hogy éjszakai menedékhelyeken 1800-an, átmeneti szállókon pedig 2800-an laktak.