Vasmarokkal nyomná át az MSZP a biztosítási törvényt

Vágólapra másolva!
Nem szabják át lényeges pontokon az egészségbiztosítási törvényt azok a módosító javaslatok, amelyekről hétfőn állapodott meg az MSZP parlamenti frakciója. A javaslatok értelmében az pénztárak ellenőrző testületeiben megjelenhetnek a szakszervezetek, a papír mellett pedig elektronikus taj-kártyát is bevezetnének. A szocialisták egy képviselőnek sem engedték, hogy kibújjon a február 11-i szavazás alól.
Vágólapra másolva!

Alig tartalmaznak jelentős változtatásokat azok az egészségbiztosítási törvényhez benyújtott módosító javaslatok, amelyekről a hétfő esti frakcióülésén állapodott meg az MSZP. A frakció összesen 12 módosító javaslatot nyújt be a törvényhez, amelyet Sólyom László köztársági elnök decemberben küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.

Az indítványokról a tavaszi ülésszak első napján, február 11-én szavaz a parlament, ezen a napon lesz a törvény végszavazása is. Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője hétfőn azt mondta: a kormányfőt többször kritizáló Karsai József és a december 17-i szavazásról igazolatlanul hiányzó Farkas Imre felmentését kérte a zárószavazás alól. A képviselőcsoport nem hagyta jóvá a képviselők kérését. Így, ha a két képviselő nem lesz jelen a szavazáson, akkor frakció etikai bizottsága dönti el, hogy megbüntetik-e őket.

Az egyik javaslat lehetővé teszi, hogy a megyénként megalakuló egészségbiztosítási pénztárak felügyelőbizottságában (fb) megjelenjenek a munkaadók és a munkavállalók képviselői is. Az fb-nek az állam által delegált három tagja közül az egyik lesz járulékfizetők képviselője. (A testületnek öt tagja lesz, kettőt a kisebbségi tulajdonos delegál). Azt, hogy melyik szervezet küldhet tagot, az Országos Érdekegyeztető Tanács - a munkavállalók, munkáltatók, valamint a kormány egyeztető fóruma - döntheti el.

Pontosítanák a szocialisták azt is, hogy mik azok a nagy összegű beavatkozások, amelyeket nem a pénztárak, hanem az állam finanszírozna. Ezt ugyanis a korábbi változat nem tartalmazta, amit a köztársasági elnök is sérelmezett. Az egyik módosító indítvány szerint egy külön jogszabály sorolná fel az ilyen beavatkozásokat - például szervátültetések -, amelyeket évente frissítenének. Azt hogy a pénztárak ne próbáljanak minél több esetet ebbe a kategóriába utalni, úgy akadályoznák meg, hogy az ilyen kategóriába tartozó műtétek költségének 10 százalékát nekik kellene fizetni.

Az MSZP a papír alapú taj-kártya mellett bevezetné az elektronikusat is. A pénztárak számára pedig előírnák, hogy azokkal a kórházak is szerződniük kellejen, amelyek a működtetését az önkormányzattól külsős cég vette át. Az elfogadott javaslatok között nem szerepel Tóth Károlynak a vizitdíj eltörlésével kapcsolatos tervezete.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az [origo]-nak nem tudta megmondani, hogy az államfő elégedett-e a módosításokkal. Sólyom László ugyanis külföldön tartózkodik, a részleteket így egyelőre nem ismeri. A köztársasági elnöknek azonban - ha a parlament újra elfogadja a törvényt - már nem lesz mérlegelési lehetősége, alá kell írnia a jogszabályt.