Föld alatti piac miatt nyomoz a rendőrség

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség a VI. kerületi Hunyadi tér átalakítási terveivel kapcsolatban. A Terézváros versenytárgyalás nélkül arról szerződött egy vállalkozóval, hogy a tér alá mélygarázs épül, a piac pedig lekerül a pincébe. A kerület tavaly - több civil szervezet tiltakozása miatt - visszalépett az ötlettől, a Védegylet azonban feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a Védegylet feljelentése nyomán hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőrkapitányág (BRFK) a terézvárosi Hunyadi tér átalakításának tervei miatt - olvasható a civil szervezet közleményében. A rendőrség megerősítette, hogy valóban nyomozás folyik a Hunyadi téri rekonstrukció miatt. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője hozzátette: az ügyben már több tanút meghallgattak.

Több civil szervezet - köztük a Védegylet, az Óvás!, az Ifjú Humanisták és a Nagymező Utcaiak Egyesülete - már tavaly is kifogásolták a VI. kerületi önkormányzat Hunyadi térrel kapcsolatos terveit. Nehezményezték, hogy az önkormányzat 2007 nyarán pályáztatás nélkül bízott meg egy céget - az Amelus Kft.-t - a tér rehabilitálásával. A szerződés értelmében a tér alá mélygarázst terveztek, a piac az épület pincéjébe került volna, a téren álló fák egy részét pedig kivágták volna.

A beruházás ellen tiltakozó civil szervezetek ezzel szemben azt támogatták, hogy a tér és a műemlékvédelem alatt álló vásárcsarnok eredeti funkcióikban újuljon meg. Ráadásul ellenezték a mélygarázs építését és a fakivágást is. A képviselő-testület október közepén végül úgy döntött, hogy a befektetővel kötött szerződést felbontja, Verók István MSZP-s polgármester pedig ígéretet tett a nyílt pályáztatás lefolytatására és a civilekkel való egyeztetésre. A szerződést később kifogásolta a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal is.

Várady Tibor, a Védegylet munkatársra az [origo]-nak azt mondta: a szerződést azért tartották problémásnak, mert a befektető úgy kapott vételi jogot a tér környékén lévő épületekre, hogy pontosan nem tisztázták, mire és mekkora területre is vonatkozik az. Az önkormányzat versenytárgyalás nélkül döntött a befektetőről - közölte Várady, aki szerint ez azt bizonyítja, hogy a kerület hanyag módon gazdálkodott a vagyonával.