Százmilliókért imitált szörfös balesetet egy csaló

Vágólapra másolva!
Halottnak nyilvánított biztosítási csalót fülelt le a Nemzeti Nyomozó Iroda. A több százmilliós biztosításokat kötő férfiről 2001 szeptemberében jelentette be felesége, hogy Görögországban szörfözés közben balesetet szenvedett, és holttestét elnyelte a tenger. A férfi valójában életben volt, tavaly év végén találtak rá a hatóságok Csehországban.
Vágólapra másolva!

Több százmillió forintos biztosítási csalás miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított férfi 2001 szeptemberében családjával és barátaival nyaralt a görögországi Tolo városában. A nyaralás előtti évben több biztosítónál kötött élet- és balesetbiztosítást, majd közvetlenül az utazás előtt külön utasbiztosítást is, összesen több mint 200 millió forint értékben.

Görögországban 2001. szeptember 26-án felesége bejelentette a helyi hatóságoknál, hogy a férfi szörfözés közben balesetet szenvedett, és vízbe fulladt, holttestét elnyelte a tenger. A baleset körülményeit, és a férfi halálát legjobb barátja is tanúsította. A görög hatóságok nagy erőkkel keresték a férfit, majd az eljárást azzal zárták le, hogy az eltűnt sorsa ismeretlen.

A férfi felesége Magyarországon értesítette a biztosítókat a halálesetről, és egy ügyvédet is megbízott az ügyek intézésével. A bíróság 2003-ban a férfit halottnak nyilvánította. A biztosítók gyanút fogtak, ezért feljelentést tettek, de a rendőrség a nyomozást 2006-ban megszűntette.

A Nemzeti Nyomozó Iroda azonban olyan információk birtokába jutott, mely szerint a holttá nyilvánított férfi életben van, ezért 2007 júliusában úja nyomozás indult az ügyben.

A férfit cseh rendőrök fogták el, majd november 4-én átadták a magyar hatóságoknak. A házkutatáskor a cseh rendőrök lefoglaltak egy B. László nevére kiállított jogosítványt, melybe a Tolóban állítólagosan vízbefúlt férfi fényképe volt ragasztva. A vezetői engedélyről a szakértő megállapította, hogy hamisítvány.

Az előzetes letartóztatásban lévő férfi részletesen elmondta a történteket. Az imitált balesetet követően kiúszott a partra, ott barátjának a feleségétől átvett egy hátizsákot, amiben ruha, pénz és útlevél volt. Egy ideig még Görögországban volt, majd Kréta szigetére utazott, ahol több hetet töltött. Krétáról Olaszország érintésével, stoppal, vonattal és gyalog ment Csehországba.

Csehországi bujkálását nem tervezte meg előre, minden napról napra alakult. Azt mondta, azért választotta Csehországot, mert az ottani életvitel, éghajlat és egyéb szokások hasonlítanak a magyarországihoz, illetve, hogy közel van Magyarországhoz, ezért könnyen tudta tartani a kapcsolatot rokonaival és barátaival.

A Nyomozó Iroda társtettesként hallgatta ki a férfi barátját és a férfi feleségét is. Az asszonyt kettős házasság bűntettének elkövetésével is gyanúsítják, mert bár tudta, hogy férje nem halt meg, 2005-ben ismét házasságot kötött jelenlegi férjével. Az ügy negyedik gyanúsítottja a halottnak hitt férfi barátjának felesége, aki segített a férfinak eltűnni.