Csúszik az eljárás a kordonbontók ellen

Vágólapra másolva!
Egy éve érkezett meg a feljelentés a Kossuth téri kordont egy akciójuk során lebontó fideszes politikusok - köztük Orbán Viktor pártelnök - ellen. A bíróság arra vár, hogy tisztázódjon: jogszerűen nevezték-e műveleti területnek a teret. A Fidesz politikusait még ki sem hallgatták - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Éppen egy éve érkezett a feljelentés szabálysértés miatt fideszes országgyűlési képviselők ellen a Kossuth téri kordon lebontása miatt. Az eljárás rendzavarás és garázdaság miatt indult Orbán Viktor és társai ellen, miután tavaly februárban váratlanul lebontották a Kossuth teret övező rendőrségi kordont - írja a Népszabadság.

Bár az összes feljelentett képviselő lemondott mentelmi jogáról az üggyel kapcsolatban, egyelőre nincs fejlemény, egy év alatt - szabálysértési eljárásoknál szokatlan módon - még kihallgatásukra sem került sor.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) - írja a Népszabadság - azt várják, hogy kiderüljön: jogszerű volt-e, hogy a rendőrség (azaz a budapesti rendőrfőkapitány) műveleti területté minősítette 2006-ban a tüntetések központjává lett Kossuth teret.

Ezzel kapcsolatban közigazgatási per folyik - az itt születő döntés a PKKB szerint a Fidesz politikusainak ügyét is befolyásolhatja. A bíróságnak még egy éve van a döntéshozásra, ezután azonban elavul az ügy - írja a napilap.

Fotó: MTI

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői 2007. február 2-án bontották le a teret övező kordont. Ez után három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. Az eljárás során valamennyi érintett képviselő lemondott mentelmi jogáról.

A fideszes képviselők akciója után a rendőrség visszaállította a tavaly október 23-án kihelyezett kordont, azt végül március 19-re virradóra bontották le. A kordon és a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítása heves vitákat váltott ki, a kérdés az Alkotmánybíróság elé is került.