Házfoglalók szállnák meg a Kultiplexet

Vágólapra másolva!
Házfoglalással akadályoznák meg civilek a Kultiplex lebontását, ha a főváros nem biztosít új helyet nekik. A IX. kerületi szórakozóhelyet a hivatalos elképzelések szerint február 28-án bezárják, majd lebontják - erről az önkormányzat döntött, de rábólintott a főváros is.
Vágólapra másolva!

Nem adják át a Kultiplex épületét, inkább beköltöznek, és megakadályozzák a bontást, hacsak nem születik valamilyen megoldás - jelentette be a szórakozóhely lebontását ellenzők nevében Bakács Tibor Settenkedő. A megoldás szerinte az lehet, hogy vagy a IX kerületi önkormányzat talál más helyszínt a Kultiplex helyén tervezett parknak, vagy a főváros biztosít másik épületet a civileknek. Bakács szerint az üresen álló Erzsébet téri volt buszpályaudvar megfelelne a célnak.

Kiállt a Kultiplex megmaradásáért küzdők mellett az ÓVÁS! Egyesület is: "Amellett, hogy a Kultiplex valószínűleg az egyik utolsó 30-as évekbeli Bauhaus épület, amely évtizedek óta fontos kulturális szerepet tölt be, megőrzése közösségi szempontból fontos igazán. A Kultiplex egy szubkultúra fontos találkozási, közösségi tere, ha úgy tetszik, kultikus hely" - írta közleményében a műemlékvédő szervezet.

"Kérdeztétek, mit lehet tenni a Kultiért. Elmondom: jelenjetek meg szerdán délután háromkor a Kultiplexben (IX., Kinizsi u. 28.), mert kultisok, eljött a ti időtök!" - harangozta be a tájékoztatót az In Memoriam Kultiplex elnevezésű blogoldalon. A blog szerint a tiltakozók azt tervezik, hogy "ha a IX. kerületi önkormányzat nem áll el szándékától, és nem jelöl ki a művelődési ház helyén kialakítandó parknak egy másik területet, akkor a bontást megakadályozzák úgy, hogy az ingatlanba beköltöznek, és elfoglalják azt (squat)". A házfoglalók között lesznek a Kultiplex állandó vendégei, közöttük Bakács és még sokan mások.

Forrás: [origo]

A házfoglaló akció meghirdetése a Tilos Rádiónak is otthont adó Kultiplex épületébe több különböző korábbi akciót követ. Ezek közül az utolsó a Dózer fesztivál, amely a bontás előtti utolsó napokig tart. A Kultiplexet ugyanis február 28-án bezárják, majd lebontják az épületet.

A házat azért kell lebontani, mert a IX. kerületi önkormányzat ingatlanfejlesztőknek eladott egy Üllői úti foghíjtelket, ahol valószínűleg szálloda épül. Az így kieső zöldterületet azonban a szabályok szerint pótolni kell, amit a telek mögötti Markusovszky tér - jelenleg leginkább parkoló - és a Kultiplex, valamint a mellette levő, lepattant játszótér parkká alakításával oldanak meg.