Vizsgálják a bevarrt csavarhúzó ügyét

Vágólapra másolva!
Az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordult az az asszony, akinek egy műtét során a testében hagytak egy csavarhúzódarabot. A kórház nem ismeri el a hibáját, az intézmény szerint műtéttel járó kockázatról van szó. Az asszonyt ügyvédje közölte: csak akkor indítanak pert, ha a felügyelet elmarasztalja a kórházat.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indít a betegjogok betartása felett őrködő Egészségbiztosítási Felügyelet annak az 52 éves nőnek az ügyében, akinek egy műtét során a szervezetében hagytak egy csavarhúzódarabot - közölte az [origo]-val az egészségügyi tárca alá tartozó hivatal.

Ábrahám László, az asszony ügyvédje elmondta: a szegedi traumatológiai klinikán tavaly május 3-án műtötték meg az asszonyt. Ekkor próbálták eltávolítani a nő testéből azt a két titáncsavart, amelyeket combnyaktörés után ültettek be a testébe. A csavarhúzó vége azonban pár fordulat után beletörött a menetbe. Mivel másik csavarhúzó nem volt, az orvosok bevarrták a sebet, vagyis nem vették ki a csavarokat és a csavarhúzódarabot sem.

A fémdarab miatt a nőnek komoly fájdalmai voltak, ráadásul le is százalékolták. Augusztusban az ortopédiai klinikán kioperálták a szükségtelenné vált csavarokat, a csavarhúzóból származó fémforgácsokat azonban továbbra sem távolították el. A röntgenfelvételen jelenleg is látszanak ezek - mondta az ügyvéd, aki hozzátette: a kórház nem hajlandó elismerni a saját felelősségét.

A traumatológiai klinika, valamint az ugyancsak a szegedi egyetemhez tartozó igazságügyi orvos szakértői intézet vezetője is azt állítja: a hibáról nem tehetnek, az ugyanis a műtéttel járó kockázatok körébe tartozik. Ábrahám viszont az egészségügyi törvényre hivatkozik, amely előírja, hogy a beavatkozásokat az elvárható legnagyobb gondossággal kell elvégezni. Az ügyvéd szerint ennek nem tett eleget a kórház.

Ábrahám hozzátette: a pert egyelőre azért nem merték megkockáztatni, mivel nem biztos, hogy találnak olyan szakértőt, aki hajlandó szembefordulni a két nagy tekintélyű orvos véleményével. Ezért fordultak előbb az Egészségbiztosítási Felügyelethez - közölte a műhibaperekre szakosodott ügyvéd, aki szerint csak abban az esetben indítanak pert, ha a felügyelet elmarasztalja a kórházat.

Egyre több az olyan eset, amikor műtét közben idegen testet - törlőkendőt, csipeszt - felejtenek a beteg testében - mondta az ügyvéd, aki szerint korábban elismerték hibájukat a kórházak, az utóbbi időben viszont többször hivatkoznak arra, hogy ez benne van a pakliban, vagyis műtéttel járó kockázatról van szó. Hasonló történt azzal az asszonnyal is, akinek a szervezetében nemrég egy 5 centis csövet felejtettek egy végműtét közben - közölte az ügyvéd, aki hozzátette: az asszony viszont nem akar perelni.