Felfüggesztik a vasutassztrájkot

Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt bejelentette a VDSZSZ elnöke, Gaskó István, hogy déltől - elsősorban biztonsági okokra hivatkozva - felfüggesztik a vasutassztrájkot. A munkabeszüntetést annak ellenére állítják le, hogy a szerdai egyeztetésen nem tudtak megállapodni a MÁV-val.
Vágólapra másolva!

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) csütörtökön 12 órától legkésőbb február 15-éig felfüggeszti a vasutassztrájkot - jelentette be Gaskó István, a szakszervezet elnöke. A lépést azzal indokolták, hogy szerintük MÁV a vonatokat kötelező vizsgálat és megfelelő személyzet nélkül indítja el.

A VDSZSZ ezért attól tart, hogy a szabályok megsértése miattt balesetek történhetnek. Gaskó elmondta: információjuk szerint a Citadella nemzetközi gyorsvonat kedden például fékpróba nélkül közlekedett. A szakszervezet vezetője hozzátette: összegyűjtik a biztonsági előírások megsértését, és feljelentést tesznek a munkabiztonsági felügyelőségen.

Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatóján vádaskodásnak nevezte a VDSZSZ azon felvetését, hogy a MÁV veszélyezteti a vasúti közlekedés biztonságát, illetve fenyegetné a sztrájkolókat. A VDSZSZ sztrájkja - a 10 százalékos fizetésemelésért, valamint a privatizációs bevételből történő részesedért - értelmetlen, felelőtlen megmozdulás - mondta Heinczinger, aki hozzátette: a MÁV-csoport vesztesége napi 300-500 millió forint lehet a sztrájk alatt.

A MÁV igyekszik mielőbb helyreállítani a forgalmat - jelentette be a vasúttársaság a sztrák felfüggsztését követően. A MÁV szerint az a cél, hogy az Intercityk és gyorsvonatok, valamint a regionális forgalmat bonyolító járatok minél előbb közlekedjenek. A forgalom fokozatosan áll helyre, de késésekre, járatkimaradásokra még számítani kell - figyelmeztet a MÁV.

Reggeli káosz

Délelőtt, vagyis még a sztrájk idején - a MÁV szerint - a vonatok 40 százaléka közlekedett, ami mintegy 1500 vonatot jelentett. A VDSZSZ adatai szerint csütörtökön megközelítően ugyanannyian sztrájkoltak, mint az előző napokban, a vonatforgalom nagyobb részét blokkolni tudták.

Csütörtök reggel kihalt volt Budapest három fő pályaudvara, a Déliből 15 vonat indult és 11 érkezett, a Keletiben nem volt vonatközlekedés. A Nyugati pályaudvarra 7 órakor érkezett egy vonat Vác felől, majd 10 perccel később indult vissza.

Az MTI tudósítója szerint a legkevesebb utas a Déli pályaudvaron várakozott, ott 4 pénzár üzemelt. A Keletiben csak egy pénztár volt nyitva csütörtökön reggel, az információs ablaknál sokan érdeklődtek a járatindulások felől, őket inkább a buszpályaudvarokra irányították. A Nyugati pályaudvaron az MTI tudósítója nem talált nyitva tartó pénztárt, utasok egy csoportja fél hat óta várakozik a peronon, de semmilyen információt nem kaptak a vonatindulásokat illetően.

A VDSZSZ és a MÁV Zrt., illetve MÁV-START személyszállító cég képviselői között szerdán nem született megállapodás sem a bérkövetelésekkel kapcsolatban, sem a sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról. Szerdán még azt tervezték, hogy a tárgyalásokat pénteken folytatják.