Sértett szocialisták erősítik a szocdemeket

Vágólapra másolva!
Egyre több szocialista politikus hagyja el az MSZP-t, és lép át a Magyar Szociáldemokrata Pártba. A politológus szerint lenne igény egy új baloldali pártra, amely felerősödve akár "Gyurcsány Ferenc menekülő útvonala is lehet" - olvasható a szombati Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-tagok elvándorlás 2006-ban Nagykanizsán kezdődött, miután a polgármesterjelölt-állítás körül viszálykodás alakult ki. Legutóbb a zuglói MSZP-frakció bomlott fel, és hárman - köztük a volt kerületi pártelnök, jelenlegi alpolgármester Szűcs István - ültek át a szociáldemokratákhoz. Korábban ez történt Dunakeszin és Óbudán is.

"Biztosan lenne igény egy új baloldali pártra, mert az MSZP-től balra és jobbra is vákuum látható. Kérdés, hogy egy történelmi nevet viselő, de parlamenten kívüli párt mennyire versenyképes a leszakadó szavazók megnyerésében" - mondta Kiszelly Zoltán politológus. Akár Gyurcsány Ferenc menekülő útvonala is lehet a felerősített MSZDP, de a 2010-es választásokon is jól jöhet egy parlamenti küszöböt elérő baloldali párt, amely átbillentheti a szoros eredményt - tette hozzá. "Nem beszélve a protesztszavazatok villámhárításáról. A szocialistákat ugyanis sokan azzal vádolják, hogy nem folytat baloldali politikát. Az MSZDP ezeket is megnyerheti" - tette hozzá a politikai elemző. Közben az MSZDP dinamikus pártszervezésbe kezdett a Népszabadság információi szerint. Kapolyi László, az MSZDP elnöke nem zárja ki annak lehetőségét, hogy 2010 után saját frakciója legyen a szociáldemokratáknak.

A szociáldemokraták szorosabbra fűzik kapcsolataikat a Centrum párttal is. Erről tegnap állapodott meg Kapolyi Szegeden Pászty Ágnessel, a Centrum párt elnökével. Az együttműködés céljait Kapolyi úgy fogalmazta meg: közös fellépés az önkormányzati, illetve a parlamenti választásokon, jelöltek közös indítása, illetve támogatása.