Emberölési ügyben is szabtak ki óvadékot

Vágólapra másolva!
Jelenleg 831 millió forint óvadékként befizetett összeg van a bíróságok letéti számláin - írja a Népszabadság. Budapesten eddig 170 ezer forintba került a legolcsóbb, és 30 millió forintba a legdrágább szabadulás. Az óvadékként letett pénz csak akkor lesz az államé, ha a terhelt megszökik vagy elrejtőzik a hatóság elől.
Vágólapra másolva!

Az óvadék intézményét a 2003. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény vezette be. A múlt év októberének végéig a Legfőbb Ügyészség adatai szerint 1085 óvadék iránti kérelem érkezett a bíróságokhoz, amelyből 433-at fogadtak el. Az óvadék összegét a bíró mindig az eset összes körülményeinek (a terhelt személyi és anyagi helyzete, a bűncselekmény súlya) figyelembevételével állapítja meg - mondta el a lapnak Miszori László, a Pest Megyei Bíróság büntetőkollégiumának vezetője.

A Pest Megyei Bíróságon többnyire zsarolás, rablás és kábítószerrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárásokban ítéltek meg óvadékot. A Fővárosi Bíróságon azt közölték: náluk és az illetékességükhöz tartozó bíróságokon leginkább kábítószerrel visszaélés, hűtlen kezelés, sikkasztás, vesztegetés, valamint testi épség elleni és emberölés miatt indult büntetőügyek terheltjeivel szemben alkalmazták. Olyanokról van szó, akiket először gyanúsítottak vagy vádoltak meg, hiszen a visszaesők esetében jogilag ugyan nem, de gyakorlatilag szinte kizárt az óvadék - mondta Miszori László. A Fővárosi Bíróságon csupán egy, kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsított személy szökött meg azt követően, hogy óvadékkal szabadult, így a pénz az államé lett.