Alkotmánysértőnek ítélte az állampogári jogok biztosa, ahogy egy kaposvári iskola diákjain gyakorolták a rendőrök a tömegoszlatást. A tavaly őszi gyakorlatra tanóra keretében, az igazgató engedélyével vezényelték a diákokat, egyikük meg is sérült. Az igazgató szerint azonban a diákok önkét és szabadidejükben vettek részt a gyakorlaton, amely során senki nem jelezte, hogy megsérült volna.

Alkotmánysértést követett el a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója az állampolgári jogok biztosának jelentése szerint. Az igazgató ugyanis "belügyi rendészeti ismeretek" tanóra keretében engedélyezte, hogy az iskola 16-18 éves tanulói tömegoszlatási gyakorlaton vegyenek részt. A diákok tavaly szeptemberben vettek részt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gyakorlatán, ahol a rendőrök a passzív és aktív ellenállást tanúsító tömeggel szembeni fellépést gyakorolták.

A biztos szerint sérült a diákok emberi méltósághoz és testi épséghez fűződő alapjoga, mert nem szabad akaratukból vettek részt a gyakorlaton, és nem tájékoztatták őket megfelelően. Megsértették a tanulók biztonságos környezetben való nevelését előíró jogszabály is, mivel potenciális veszélyhelyzetben voltak - egyikük könnyebben meg is sérült. Emellett az iskola aránytalanul korlátozta a diákok cselekvési szabadságát, és nem szólt szülőknek sem a gyakorlatról.

Az iskola igazgatója, Horváth Miklós az ombudsmani jelentésre reagálva elmondta, hogy a diákok a jelentéssel ellentétben önként és délután, nem pedig tanórán vettek részt a gyakorlaton. Hozzátette, hogy szerinte a diákok nem voltak veszélyhelyzetben. Horváth tagadta, hogy bárki megsérült volna az imitált tömegoszlatás során.
   
Az igazgató azonban elfogadja, s magára nézve "kötelező érvényűnek" tartja a jelentést. Így a jövőben nem csak szóbeli, de írásbeli hozzájárulást is kérnek a résztvevő diákoktól és szüleiktől. Horváth azt is hasznosnak tartotja, hogy a diákokat és a szülőket is tájékoztassák a gyakorlatról és annak következményeiről.

A jelentésben megfogalmazott veszélyhelyzetről szólva az igazgató közölte: sem akkor, sem a későbbi beszélgetések alkalmával a diákok részéről nem merült fel, hogy bárki is veszélyben érezte volna magát. Az pedig, hogy valaki megsérült volna, nem bizonyítható. Horváth szerint a gyakorlaton - amelyen a közbiztonsági fakultációra járó három évfolyam mintegy száz tanulója vett részt - nem történt semmi szokatlan.

Az ombudsman felhívta a kaposvári polgármester és a jegyző figyelmét, tegyenek olyan lépéseket, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő még egyszer. Az országos rendőrfőkapitányt pedig arra kérte, vizsgálja meg, vajon alkotmányosan veszik-e igénybe a kapitányságok a képzések során felkért külső közreműködőket. Emellett azt is kezdeményezte a somogy megyei rendőrfőkapitánynál, hogy 18 év alatti diákokat csak szülői beleegyezéssel vehessenek igénybe gyakorlatokhoz - olvasható a biztos honlapján közzétett jelentésben.