Műtéteket halasztanak el a vérhiány miatt

Vágólapra másolva!
Több fővárosi kórházban is el kellett halasztani kezeléseket, műtéteket a vérhiány miatt - számolt be az RTL Klub híradója. A hiányt az influenza járvány okozza, de szakemberek szerint sürgős esetekben mindig tudnak elegendő vért biztosítani az orvosi beavatkozásokhoz.
Vágólapra másolva!

Január eleje óta vérhiány van az országban - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója az RTL Klub Híradójának. Főként az A-s és 0-s vércsoportból van hiány.

Az Országos Onkológiai Intézetben több olyan beteg is van, akiknek a kezelését azért halasztották el 2-3 nappal, mert nem állt rendelkezésre elegendő vér. A 0 RH negatív várólistán van, és így tolódnak a kezelések - mondta az RTL Klubnak Kudelich Fenecné, az Országos Onkológiai Intézet asszisztense.

A híradó szerint több fővárosi kórházban már rangsorolni kellett az operációkat a probléma miatt. A vérhiányt az influenza járvány okozza, a rendszeres véradóknak ugyanis alig a fele ment el vért adni a betegség miatt. A vérellátó szolgálat vezetője szerint ugyanis, ha valaki megfertőzödik egy vírussal, akkor utána két hétig nem adhat vért.

A szolgálat szakemberei ugyanakkor elmondták azt is, hogy sürgős esetekben mindig lesz elegendő vér, de azért kérték, hogy aki teheti, az menjen el véradásra.