Elírás volt a gimnáziumok írásbelijében

Vágólapra másolva!
Technikai hibára derült fény az oktatási tárca vezetőjének utasítására lefolytatott vizsgálat során a nyolc évfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgájánál. A rendellenesség azért nem okozott fennakadást az írásbelinél, mert a vizsgáztató pedagógusok korrigálni tudták azt.
Vágólapra másolva!

"A vizsgálat megállapította, hogy olyan technikai hibáról volt szó, amely valóban alkalmas lehetett arra, hogy zavarba hozza a vizsgázót, ezt a zavart azonban a vizsgahelyszíneken a teremben jelenlévő pedagógusnak a tévesen írt szó átjavíttatásával módja volt eloszlatnia. A vizsgát lebonyolító iskolák az ehhez szükséges szakmai segítséget az Oktatási Hivataltól megkapták" - olvasható a minisztérium közleményben.

Hiller István szakminiszter január 31-én rendelt el azonnali vizsgálatot a nyolc évfolyamos gimnáziumok matematika-írásbelije kapcsán. A vizsgálat kiderítette, hogy a feladatkészítők a matematika-írásbeli feladatlap véglegesítésekor elnéztek valamit, és ezt adták le helyesként nyomtatásra.

A hiba észlelésekor az Oktatási Hivatal azonnal intézkedett, értesítette az érintett iskolákat, és úgy korrigálták a hibát, hogy a pontszám megszerzésében nem kerülhettek hátrányba a tanulók.

A nyolcosztályos gimnáziumok központi felvételijét 33 középiskolában írták meg, az írásbelin 3042-en vettek részt.

A miniszter felhívta az Oktatási Hivatal vezetőjét, hogy az illetékes elnökhelyettest munkáltatóként figyelmeztesse a feladatlapok, tételkészítések eljárási, logisztikai rendjének áttekintésére, növelve a folyamatba beépített biztonsági elemeket.

Új kontrollelemekre is szükség van az iskolákkal való kapcsolattartásban - derül ki a vizsgálat eredményéből.