Álszavazókat keres az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálat deríti majd ki, valóban manipulálták-e az SZDSZ tavalyi elnökválasztását, és így Kóka János álszavazatokkal lett-e pártvezető - jelentette be Fodor Gábor, aki továbbra is kiállt a jelenlegi elnök mellett, akárcsak Eörsi Mátyás, aki szerint az sem érintené Kóka pozícióját, ha kiderülne, hogy csalás történt. Továbbra sincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, a Fővárosi Bíróságon kívül máshol is megvannak-e a küldöttgyűlés jegyzőkönyvei, amelyekre az információt közlő Magyar Nemzet bizonyítékként hivatkozik.
Vágólapra másolva!

Belső vizsgálatot kezdeményezett az SZDSZ annak érdekében, hogy tisztázzák a párt elnökválasztásával kapcsolatban a sajtóban felvetett esetleges szabálytalanságokat - jelentette be csütörtökön Fodor Gábor. Hozzátette, a vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választmányuk fogja lefolytatni. A Hír TV és a Magyar Nemzet állította azt, hogy hamis szavazatokat találtak a Kóka Jánosra leadott voksok között. Értesüléseik szerint több Borsod megyei küldött helyett - akik nem vettek részt a gyűlésen - mások szavaztak, vagyis a jelenléti íveken hamis aláírások szerepelnek.

Fodor Gábor arról is beszélt: nem gondolnak arra, hogy rendőrségi feljelentést tesznek ez ügyben, és nem tervezik azt sem, hogy emiatt előbb hívják össze az országos tanács és az ügyvivői testület ülését. "Az SZDSZ rendesen, menetrendszerűen végzi a dolgát" - tette hozzá a politikus, aki az elnöki posztért vívott harcban csak hajszálnyi különbséggel maradt le Kókától.

Szabályváltozásra szükség lehet, de Kóka az elnök

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, Eörsi Mátyás az [origo]-nak arra utalt: furcsa, hogy ennyi idő elteltével merült fel a csalás gyanúja. Az álszavazókról a Hír TV-nek - először még nevének elhallgatását kérve - Köteles Péter miskolci vállalkozó nyilatkozott, aki a 2006-os helyhatósági választásokon önkormányzati képviselőjelöltként indult a borsodi megyeszékhelyen. "Ha valaki tényleg ilyet tapasztalt az elnökválasztáson, az joggal háborodott fel, és azt ki kell vizsgálni. Én azon vagyok teljesen elképedve, miért csak most, tíz hónappal később, egy népszavazási kampányban derült ki mindez" - mondta Eörsi Mátyás. Hozzátette, a vizsgálatra mindenképpen szükség van, hiszen a lapban bemutatott dokumentumok akár hamisítványok is lehetnek.

Eörsi azt is felvetette: a küldöttgyűlésen megyénként kell felvenni a szavazócédulákat, így nehezen fordulhatna elő, hogy az egymást jól ismerő megyei küldötteknek nem tűnik fel, hogy mások akarnak szavazni hiányzó társaik helyett. "Ki kell deríteni, ki hibázott, majd megnézni, hogy ennek milyen jogi és etikai következményei vannak" - mondta a politikus. Ha kiderül, hogy csalás történt, akkor meg kell változtatni a párt választási szabályait, nehogy a jövőben ilyesmi előfordulhasson - tette hozzá Eörsi, aki szerint ugyanakkor ez nem változtatna azon, hogy Kóka János a megválasztott pártelnök.

A bíróságon biztos megvannak az aláírások

Az egyik küldött, akinek a nevében állítólag másvalaki szavazott és írt alá a gyűlésen, írásmintát is adott a Magyar Nemzetnek, amely a lap szerint még csak nem is hasonlít a jelenléti íven szereplő aláíráshoz. Ennek alátámasztására bemutatták a Borsod megyei küldött eredeti és az állítólagos jelenléti íven szereplő aláírását.

Az SZDSZ ellentmondó információkat közölt arról, fel tudja-e mutatni az elnökválasztás küldöttlistáit: a sajtóosztály a Népszabadságot először úgy tájékoztatta, hogy ezeket már régen megsemmisítették, Horn Gábor viszont arról beszélt, hogy felhatalmazás hiányában nem tudják megmutatni a jelenléti íveket. Eörsi Mátyás erről csütörtökön annyit mondott az [origo]-nak, hogy ő szintén úgy tudta, már nincsenek meg a jegyzőkönyvek.

A Fővárosi Bíróságon azonban megvannak a jelenléti ívek, innen tudta kikérni ezeket a Magyar Nemzet. Az [origo] a bíróság sajtótitkárságától megtudta: a társadalmi szervezetek - így a pártok - küldöttgyűléseinek jegyzőkönyveit csak akkor kötelező benyújtani a bírósághoz, ha a gyűlésen olyan határozatot hoznak, ami változást hoz a párt bíróságnál nyilvántartott adataiban. Kóka János elnökké választásával megváltozott a párt képviselője, ezért ezt be kellett jelenteni, és - a törvény által megszabott dokumentumokkal, jegyzőkönyvvel, jelenléti ívvel - igazolni.