Kirúgtak két vezetőt a börtönbotrány miatt

Vágólapra másolva!
Elbocsátanak két büntetés-végrehajtásban dolgozó vezetőt - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). A vezetőknek azért kell távozniuk, mert a katonai ügyészség nyomozása szerint egyes BVOP-s vezetők pénzért előnyökhöz juttattak elítélteket. Több vezető nem érintett az ügyben - közölte a BVOP -, bár az ügyészségnek tizenegy gyanúsítottja van.
Vágólapra másolva!

Tizenegy embert, főként büntetés-végrehajtásban dolgozó vezetőket vádol azzal a Budapesti Katonai Ügyészség, hogy pénzért előnyhöz juttattak bizonyos elítélteket. A vádlottak pere március 12-én kezdődik Győrben. A BVOP parancsnoka az üggyel összefüggésben saját hatáskörben két büntetés-végrehajtásban dolgozó vezetőt elbocsátott. A szervezet sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták: nincs felhatalmazásuk arra, hogy elárulják a két elbocsátott vezető kilétét.

Bár a tizenegy gyanúsított között többségében büntetés-végrehajtásban dolgozók vannak, a BVOP közölte: a két elbocsátott vezetőn kívül "a szervezetben több, büntetőeljárásban megalapozottan érintett vezető nem tevékenykedik". A BVOP most elkészült intézkedési tervével igyekszik megakadályozni a további vesztegetések lehetőségét.

VIP-cella a jól fizető foglyoknak

Január végén került nyilvánosságra, hogy vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádol több büntetés-végrehajtási ezredest a Budapesti Katonai Ügyészség, mert a gyanú szerint pénzért előnyökhöz juttattak elítélteket. Az ügyészség tizenegy személy ellen emelt vádat, egy részük a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának állományába tartozik, a többiek civilek - közölte Hegedűs Antal vezető ügyész. A büntetés-végrehajtásban dolgozók között voltak intézetparancsnokok is.

Az MTV korábbi információi szerint a vádlottak között hat ezredes, egy alezredes, két ügyvéd és két civil van, akik közül az egyik a BM kórház főorvosa. A tudósítás szerint a hat főtiszt pénzért soron kívül engedélyezett beszélőt vagy büntetés-félbeszakítást a raboknak. A jól fizető fogvatartottak különleges kedvezményeket nyújtó "VIP-cellába" kerültek. Volt, akinek egymillió forintjába került, hogy Tökölön, a fiatalkorúak börtönében töltse le a büntetését. A fizetős raboknak - és nem csak Tökölön, hanem az egri börtönben is - kétszer annyi csomag, beszélő és szabadság járt, mint a többieknek. A katonai ügyészség titkosszolgálati eszközöket is felhasználva, több hónapig tartó nyomozással derítette fel az ügyet.

Ezredes és parancsnok

Az ügyben a két kulcsszereplő a Magyar Nemzet információi szerint Gy. Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ezredese és többszörösen büntetett előéletű barátja, Á. János. Á.-ra a sokadik bűncselekménye után letöltendő szabadságvesztést róttak ki, és - a vádirat szerint - elhatározta, hogy börtönbe vonulása előtt Gy. segítségét kéri a kedvezőbb feltételek megteremtéséhez. Az ezredes közben is járt az érdekében, elérte a harmadrendű vádlottnál, a Heves megyei parancsnoknál, hogy Á. havonta több beszélőt és csomagot, valamint más kedvezményeket kapjon.

A Budapesti Katonai Ügyészség Gy.-t és társait vezető beosztású, hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és magánokirat-hamisítással vádolja. Az ügyet március elején kezdik el tárgyalni Győrben.