Orbán szlalomozik a népszavazási jóslatok között

2008.02.14. 11:15

Orbán Viktor Fidesz-elnök nem gondolkodik a népszavazási kezdeményezés sikertelenségében, ugyanakkor nem kívánt jóslatokba bocsátkozni azt illetően, hogy milyen következményekkel járhat a voksolás - derült ki a TV2 reggeli műsorában, ahol Orbán volt a vendég. Orbán szerint a tüntetések beleférnek, ha az emberek úgy ítélik meg, nem az történik, amit ők szeretnének, de erőszakmentességre van szükség.

Orbán Viktor szerint nagyobb arányban mehetnek el az emberek a népszavazásra, mint korábban; a Fidesz elnöke a TV2 csütörtök reggeli műsorában arról is beszélt, hogy más lesz a referendum következménye, ha sokan, és más, ha kevesebben vesznek részt a szavazáson. Az ellenzéki pártelnök szerint a jelenlegi helyzet - amelyet egyfajta zsákutcában vergődésként jellemzett - nagyobb felelősséget gerjeszt az emberekben, másrészt a kérdések most először közvetlenül érintik a mindennapi életet "pénztárcába, húsba vágóan", és az emberek először mondhatják el véleményüket a kormánnyal szemben.

"Ezek mind olyan elemek, amelyeket az emberek majd megfontolnak, értékelnek, és ha ezt megteszik, akkor magasabb arányban is elmehetnek, mint a korábbi alkalmakkor" - fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy elképzelhetőnek tart-e előre hozott választást a népszavazás után, Orbán Viktor megismételte a szerdai országértékelő beszédében elmondottakat: a referendum egy új korszak első lépése lesz, de hogy ez a lépés milyen hosszú, ez azon múlik, mennyien mennek el szavazni. Szerinte egészen más lesz a következménye a népszavazásnak, ha 40 százalékos, és megint más, ha 60 százalékos lesz a részvétel, mert másképpen kell kezelni az emberek véleményét, ha sokan, illetve ha a kevesen mondják el.

A Fidesz vezetője ugyanakkor kijelentette: hisz abban, hogy a népszavazás igenis befolyásolja, milyen kormány van és az mit tehet és nem tehet meg. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a sikeres népszavazás után az emberek megint az utcára mennek, Orbán Viktor közölte: azt fogják mondani az embereknek, hogy ha van véleményük, mondják el, ha akarnak, tüntessetek, de mindig békésen, emberségesen, másokat nem sértve, hogy a határozottság ne forduljon durvaságba, a békés akaratnyilvánítás erőszakba.

"Igenis, ha úgy gondolják az emberek, hogy rossz irányba mennek a dolgok, nem erre szavaztak, ha változtatni akarnak, akkor meg kell legyen ennek a békés, erőszakmentes, demokratikus eszköze, hogy az akaratukat kimutassák és a kormányt működésének magváltoztatására kényszerítsék. És ha a kormány nem hajlandó ehhez igazodni, akkor ennek következményei kell, hogy legyenek, békések és erőszakmentesek" - jegyezte meg Orbán Viktor. Mint mondta, ennek a módját keresi ma a magyar társadalom, ő maga pedig nem tud jobbat ajánlani, mint a népszavazás, bár lehetnek más eszközök is. Utalt arra, hogy a népszavazás az erőszak alternatívája, hiszen amikor a referendumot kezdeményezték, akkor "utcai felfordulás" volt a kormány politikájával szemben, és bár a formával nem ért egyet, szerinte ez érthető okok miatt fakadt fel.

Arra a felvetésre, hogy hívei nem vártak-e tüzesebb beszédet tőle, Orbán Viktor azt mondta: a beszéd előtt több mint háromezer embert kérdeztek internetes kérdőíven, miről és milyen stílusban szeretne hallani, és a legtöbben azt mondták, beszéljen a jövőről, a szándékaikról és inkább arról, ami összeköt, és ne arról, ami elválaszt. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sikeres népszavazás esetén a Fidesz valószínűleg március 10-én reggel benyújtja a három kérdés ügyében a törvénymódosító javaslatokat. Sikertelenségen nem gondolkodik.

A pártelnököt a szerdai országértékelő beszédében mondott "magunkfajta" kifejezésről is kérdezték. Orbán Viktor erről kifejtette: a beszédben azt mondta, hogy a tandíj a magunkfajtákat a régi világban is kizárta volna is az egyetemről, és itt a magunkfajta kifejezés a szegényebb családba született, de észbeli képességek jelét mutató fiatalokra vonatkozott. A magunkfajta egy normális magyar kifejezés, nem kellene belőle politikai jelszót vagy szimbólumot csinálni - tette hozzá.

A pártelnök a Molotov-koktélos merényletek kapcsán azt mondta, szolidárisak azokkal, akiket ilyen fenyegetés ért, ugyanakkor szerinte a rendőrség alkalmasságának mércéje, sikerül-e felderíteni a történteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK