A bíróság elutasította a MÁV keresetét

Vágólapra másolva!
A munkaügyi bíróság elutasította a MÁV-Start keresetét. A vasúttársaság szerint a VDSzSz jogellenesen fenyegetett munkabeszüntetéssel és köteles lett volna biztosítani az elegséges szolgáltatásokat. A bíróság azonban úgy véli, nem illetékes a MÁV által sérelmezett kérdések eldöntésében.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság hétfőn érdemi vizsgálat nélkül utasította el a MÁV Zrt. Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (VDSzSz) ellen beadott keresetét - közölte a bíróság szóvivője. A MÁV a sztrájkjoggal való visszaélés megállapítását kérte a VDSzSz ellen, a vasúttársaság ugyanis a sztrájktörvénnyel ellentétesnek tartja a szakszervezet álláspontját, és szerinte az iskolába és munkába járás lehetőségét - amely alapvető társadalmi közszükséglet - a társadalmi közszükségletet ellátó munkáltatóknál törvényileg kell biztosítani. A MÁV szerint a VDSzSz sztrájkja lehetetlen helyzetbe hozta az utastájékoztatást, a vasúttársaság a szakszervezet miatt nem tudta értesíteni kellő időben az utasokat, ezért kérte a bíróságtól, hogy minősítse visszaélésnek a "gördülő sztrájk" alkalmazását.

A bíróság elutasító döntését azzal indokolta, hogy a MÁV keresetében foglaltak nem tartoznak a Fővárosi Bíróság jogkörébe. A törvény és a bírói gyakorlat szerint ugyanis kizárólag a sztrájk jogszerűségének és jogellenességének megállapítása miatt lehet bírósághoz fordulni. A MÁV keresete azonban nem a sztrájk jogellenességének megállapítására vonatkozott, hanem részben a VDSzSz sztrájk jogellenességének megállapítására, részben a még elégséges szolgáltatás megállapítására. A kérdésben azonban a munkaügyi bíróság nem jogosult eljárni. A még elégséges szolgáltatás meghatározásával kapcsolatban pedig a bíróságnak nincs hatásköre.