A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vizsgálta meg az egri kórházban talált méregdobozt. Az elsődleges vélemény szerint brómcianid volt benne. A Heves megyei rendőrség 8 fős csapata igyekszik kideríteni, hogyan kerülhetett a kórház hűtőkamrájába a mérgező vegyület.

Valóban brómciánt tartalmazott az a "Brómcián" feliratú doboz, amelyet múlt hét csütörtökön találtak az egri Markhot Ferenc Kórházban - mondta az [origo]-nak Soltész Bálint, a Heves megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense. A doboz felirata szerint súlyosan mérgező, ám ismeretlen eredetű anyag az egri kórház intézeti gyógyszertárának hűtőkamrájából került elő, ám az ott dolgozók nem tudják, hogy miként került oda.

Az ismeretlen anyag összetételét a népegészségügyi szolgálat Észak-magyarországi laboratóriumában vizsgálták meg. A brómcianid vegyület az ÁNTSZ honlapja szerint méreg, amelyből hő hatására mérgező füst keletkezik.

Merczel József, a kórházfenntartó Heves Megyei Közgyűlés alelnöke szerint elképzelhető, hogy az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat nyomán felkorbácsolt indulatok miatt került a brómcián az intézmény gyógyszertárába. "Így nem zárható ki a terrorfenegetés esete sem" - vélekedett a szocialista politikus, és hozzátette: az indulatok folyamatos szítása, a pályázat kiírását követően mesterségesen, politikai okokból kialakított hangulat egyes szélsőségeseket ilyen és ehhez hasonló tettekre bátoríthat. Ez az eset is arra inti a közélet szereplőit, hogy az indulatok felkorbácsolásával óvatosabban kellene bánni - szögezte le hétfőn Merczel.

"A vízzel reakcióba lépő brómciánból keletkező hidrogén cianid az egyik legveszélyesebb, az élő szervezetet károsító gáz, ám harci gázként soha nem alkalmazták" - közölte az egri főiskola kémia tanszékének vezetője. A szakértő ugyanakkor elmondta, hogy a brómcianidot elsősorban rágcsálóirtóként használják, a kristályos halmazállapotú anyag ugyanis könnyen párolog. A szert emellett a vegyiparban, illetve a gyógyszeriparban szerves anyagok, vagy gyógyszermolekulák átalakításánál, sőt orvosi kísérleteknél is alkalmazzák.

A rendőrök a csütörtöki helyszíni szemle alatt rögzített adatokat elemzik, és a tanúkat hallgatják ki, az ügyön nyolcfős csapat dolgozik. Méreggel való visszaélés bűncselekménye miatt indult eljárás.