Már nyomtatják a szavazólapokat

Vágólapra másolva!
Az Állami Nyomdában már készülnek a március 9-ei népszavazáshoz szükséges szavazólapok. A lila, fehér és zöld lapokat különleges biztonsági elemekkel látják el, hogy ne lehessen hamisítani. A nyomdai munkák több mint 330 millió forintba kerülnek.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a biztonsági elemekkel ellátott szavazólapok nyomtatása a március 9-ei népszavazásra az Állami Nyomdában. A 25 millió, kérdésenként eltérő színű, A/5-ös méretű ív nyomtatása öt napig tart. A budapesti nyomda géptermeibe szerdán engedték be az újságírókat, hogy meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a népszavazási papírok, és azokat miként csomagolják megyei bontásban. A lila, zöld és fehér színű szavazólapok mellett itt készülnek a szavazóköri urnák, a plakátok és a jegyzőkönyv-formanyomtatványok is.

A szavazólapokat többféle biztonsági elemmel látják el, többek között úgynevezett UV-jel és mikroírás is védi őket a hamisítás ellen. Biztonsági őrök felügyelik majd országszerte a szavazólapok és a többi népszavazási nyomtatvány szállítását.

A választópolgárok száma valamivel meghaladja a 8 milliót, és miután külön íveken szavazhatnak a résztvevők, ezért kell legalább 24 millió szavazólap. Ennél viszont mintegy egymillióval több szavazólap készül, hogy helyettesítsék a rontott íveket.

A közbeszerzési eljáráson nyertes cég 335 millió forintot kap a munkáért. Zubor András, az Országos Választási Iroda munkatársa elmondta: a nyomtatványok előállításához több mint 100 tonna papírra, 240 kilogramm festékre, 160 kilométer nemzeti színű szalagra, 80 kilométer nemzeti színű zsinórra, valamint 150 ezer darab tollra van szükség.