Öt évet kapott a kólás túszejtő

Vágólapra másolva!
Öt év börtönbüntetést rótt ki a bíróság csütörtökön a kólás túszejtőként elhíresült fiatalemberre. A bíró enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi fiatal korát, hogy a szakértők szerint személyiségzavarban szenved, valamint azt, hogy megbánta bűntettét. A túszejtő a tárgyalás után azt mondta, hogy elégedett az ítélettel, ennél enyhébb büntetésre nem számíthatott.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találta a bíróság terrorcselekmény bűntettének elkövetésében Radványi Istvánt, aki 2006 februárjában túszul ejtette a zuglói családsegítő munkatársait. A férfi - vallomása szerint - kilátástalannak tűnő helyzetére akarta felhívni a figyelmet a túszejtéssel, valamint az is felmerült benne, hogy nem bánná, ha a kiérkező kommandósok agyonlőnék. A rendőröktől kólát, rendőrségi hasábrádiót és egy rendőr rokonának az odahívását követelte.

A férfit azért vádolták terrorcselekmény elkövetésével, mert egy állami szerv - a rendőrség - felé voltak követelései, és ennek érdekében túszokat tartott fogva. A tíz túsz közül ötöt magától elengedett, a továbbiakat pedig egy túsztárgyaló beavatkozása után hagyta távozni.

A büntetés mértékének kiszabása szempontjából fontos kérdés volt, hogy a túszejtő önként hagyott-e fel a túszejtéssel, és jogilag még az is önkéntes abbahagyásnak minősül, ha valaki a hatóság tagjainak a ráhatására hagy fel egy bűncselekménnyel - mondta indoklásában a bíró. Az ilyen esetekben pedig a bíró korlátlanul enyhítheti a kiszabható büntetést.

Súlyosbító tényező nem volt, enyhítő körülmény volt a túszejtő fiatal kora, hogy a szakértők szerint személyiségzavarban szenved, valamint az, hogy megbánta bűntettét.

A bíró megjegyezte azt is, hogy bár korlátlanul enyhíthette volna a büntetést, de 5 év kiszabását mégis szükségesnek tartotta, részben azért, hogy másokat is visszatartson hasonló bűncselekmények elkövetésétől.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A bíró több enyhítő körülményt is figyelembe vett

Az ítélet ellen sem az ügyész, sem a védő nem fellebbezett, ezért az ítélet jogerős. Az ítélethirdetés után a túszejtő azt mondta, hogy elégedett az ítélettel, ennél enyhébb büntetésre nem számíthatott.

A tárgyalás elején, az utolsó szó jogán még elmondta, hogy sajnálja, amit elkövetett, de ez már nem változtatja meg a történteket. Megjegyezte azt is, hogy a szakértők szerint disszociális személyiségzavarban szenved, és ez valószínűleg rosszabbodni fog a börtönben.